LOKALNI IZBORI

Vlada dala milijun naših kuna opskurnom portalu koji širi priču da je Filipović Srbin

Foto: FAH/Screenshot Priznajem.hr

PREDIZBORNA kampanja za lokalne izbore nije mogla proći bez niskih udaraca i podmetanja, a to se najbolje vidi na desnom spektru kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, gdje se za birače bore HDZ-ovac Davor Filipović, Zvonimir Troskot iz Mosta i Miroslav Škoro (Domovinski pokret), ali i Vesna Škare Ožbolt (nezavisna).

Troskotu je tako cijelu kampanju obilježila nepažljiva izjava u kojoj je implicirao da HOS-ovce treba procesuirati zbog nošenja ustaškog pozdrava ZDS. Škori se pak predbacuje skupi parking, kao i činjenica da se odrekao suradnje s reperom Zizijem, s kojim je snimio predizbornu numeru, nakon što je Index otkrio Zizijevo koketiranje s nacističkim znakovljem. 

> Škoro objavio pa maknuo predizborni spot s reperom koji veliča nacizam i droge

Sve to se naročito potencira na desničarskim portalima, koji su se očito podijelili u dva neprijateljska tabora: HDZ-ovski i antihadezeovski. U potonjima je više različitih struja, od Velimira Bujanca, koji funkcionira kao službeni Škorin propagandist, do portala Željke Markić, koji vodi kampanju protiv Troskota s kojim se Markić, prema pisanju medija, posvađala tijekom zajedničkog rada na propaloj inicijativi Narod odlučuje.

Priznajem.hr tvrdi da je Filipovićev otac Srbin

Napadima i podmetanjima s desna nije mogao pobjeći ni HDZ-ovac Filipović, poznat po tome da je kampanju otvorio spektakularnom serijom gafova. Njega se sada proziva da je potajno Srbin, što je u očima domoljubnih glasača, naravno, najveći krimen.

"Filipovićev otac se izjašnjavao kao Srbin, a Davorina je krstio s 14 godina?" glasi naslov koji je prije nekoliko dana osvanuo na desničarskom portalu Priznajem.hr.

"Davor Filipović je, prema tvrdnjama iz njegove stranke, 'u ovom trenutku vjerojatno najbolje što mi u zagrebačkom HDZ-u možemo ponuditi.' Doktorirao je već s 26 godina, izvanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu, a u stranci tvrde da dobro poznaje grad, naročito njegove financije. To potvrđuju time da je predsjednik gradskog Odbora za financije. Dobro kotira među članstvom i kod lidera HDZ-a Andreja Plenkovića, mlad je, svega mu je 36 godina, i za njim se ne vuku afere, s izuzetkom činjenice da je predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, državne tvrtke na prilično lošem glasu", piše Priznajem.hr.

I onda dolazi do ključnog dijela: "U njegovoj se biografiji često ističe da je rođen u Sarajevu, a u istom gradu je rođen i njegov otac - u mjestu Saice, u općini Pale. Kad se pogledaju prijeratni popisi stanovništva tog mjesta, vidljivo je da je 1961. u njemu bilo 187 mještana, 1971. 137, a 1981. 95. mještana - i svi su se nacionalno izjašnjavali kao Srbi, s izuzetkom 1981. kad se dvoje mještana izjasnilo kao Jugoslaveni."

Analiza obiteljskog stabla Filipovića

Logikom desničarsko-nacionalističke paranoje Filipović je podmetnuti Srbin u HDZ-u, kukavičje jaje. To je ono što implicira taj tekst, a jasno je da politički od njega koristi imaju drugi kandidati na desnici.

Nedavno je na te tvrdnje reagirao i sam Filipović, ustvrdivši pritom da se tu radi o podvali Miroslava Škore.

> HDZ-ov Filipović: Škoro je pustio podvalu da mi je otac Srbin i da sam kršten s 14

Priznajem.hr je objavio još jedan članak koji se bavi analizom Filipovićeva obiteljskog stabla. 

"Stric Davora Filipovića je bivši SDP-ov predsjednik Federacije BiH, čija je stranka gušila Hrvatski entitet!" glasi naslov teksta objavljenog 4. svibnja.

"I dok i dalje čekamo da se HDZ izjasni oko toga je li se obitelj Filipović uopće nacionalno izjašnjavala kao Hrvati, zanimljiv je i njegov stric, Karlo Filipović. Dok je Davor bio posve anoniman dok HDZ, u koji je ušao 2014. godine, nije istaknuo njegovu kandidaturu za gradonačelnika, Karlo Filipović je javnosti dobro poznat - kao partijski dužnosnik, ali i predsjednik Federacije BIH od 28.2.2001. do 31.12.2001. godine, a dopredsjednik Federacije BiH od 1.1.2002. do 27.1.2003. godine, i to iz redova SDP-a BiH. Podsjetimo, bilo je to u vrijeme kad je tom strankom predsjedao Zlatko Lagumdžija, koji je tada ujedno bio i predsjedavatelj Vijeća ministara BiH. Drugim riječima, bio je visoki dužnosnik jedne stranke koja je tada, kao i sada, vodila izrazito neprijateljsku politiku prema hrvatskom narodu u BiH - i koja je naslijedila sve ono najgore od Saveza komunista, iz kojeg je nastala. Lagumdžija je u BIH provodio politiku nalik onoj Slobodana Miloševića na razini SFRJ-a, tražeći 'kvislinge' među Hrvatima i, u manjoj mjeri, Srbima", piše Priznajem.hr u suludom slaganju nacionalističkih konstrukcija.

Priznajem.hr dobio milijun kuna od Ministarstva kulture i medija

Naročito ironično u svemu tome je to što difamacijsku kampanju protiv nesretnog Filipovića, kandidata HDZ-a, provodi portal kojem je HDZ-ova vlada dala više od milijun kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Ministarstvo kulture i medija Nine Obuljen Koržinek objavilo je nedavno rezultate natječaja za financiranje projekata Mediji zajednice - potpora socijalnom uključivanju putem medija, po kojem je 13 portala podijelilo 15 milijuna kuna. Jedan od tih portala je notorni Priznajem.hr, poznat po širenju lažnih vijesti.

S obzirom na potpis Nine Obuljen Koržinek na dodjelu tih financijskih sredstava, čini se da su njene izjave da je "fake news jako važna tema" te "ozbiljan sigurnosni problem", kao i to da će "ulagati u kvalitetno novinarstvo" bile - lažne.

> Milijun kuna javnog novca dodijeljeno opskurnom ekstremističkom portalu

Opskurni desničarski portal Priznajem.hr dobio je 1.3 milijuna kuna za Razvoj informativne platforme Hrvatski branitelj. U impresumu tog portala piše da iza njega stoji udruga Priznajem. Predsjednik te udruge je Hrvoje Macan, koji je ujedno urednik portala, dok se marketingom i prodajom bavi Mario Macan. U impresumu portala nije navedeno ni jedno novinarsko ime.

Šire lažne vijesti

Riječ je o portalu poznatom po objavi lažnih vijesti, od onih vezanih za pandemiju koronavirusa preko suludih optužbi na račun Billa Gatesa pa sve do revidiranja povijesti. 

Portal Faktograf, zadužen za provjeru činjenične točnosti i član International Fact Checking Networka (IFCN), međunarodne mreže organizacija posvećenih fact-checkingu, čak je 11 puta u manje od godinu dana morao reagirati na lažne vijesti koje je objavio portal Priznajem.hr.

Kasnije su braća Macan bila povezana i s portalom Slobodni Zagreb, koji je pak objavljivao napadačke članke o Tomislavu Tomaševiću dok je Bandić bio još živ.

> Braća koja šire laži imaju novi posao: Portal koji pljuje Tomaševića i slavi Bandića

Urednik tog portala Ivica Janković stajao je iza dvadesetak portala sa zajedničkim nazivom Stvarnost, koji su pred posljednje parlamentarne izbore objavljivali ankete prema kojima je Most ostvarivao sjajne rezultate na istraživanjima javnog mnijenja. Ti portali bili su poslovno povezani s čelnicima opskurnog desničarskog portala Priznajem.hr, koji od ove godine izdašno financira Ministarstvo kulture.

Radili su i za Most

Sam Janković kaže za Index da je vlasnik 49 portala i da svi "rade po najvišim profesionalnim normama". Janković je privukao pozornost javnosti lani pred parlamentarne izbore, i to kao urednik niza regionalnih portala Stvarnost, kao što su Sisačka stvarnost, Varaždinska stvarnost, Virovitička stvarnost, Zadarska stvarnost, Pulska stvarnost i drugi. Iza tih dvadesetak portala stajala je tvrtka 24SB j.d.o.o., koja se danas navodi kao vlasnik portala Slobodni Zagreb. O tome je detaljno pisao Telegram. Portali Stvarnost glorificirali su pripadnike Mosta te objavljivali rezultate anketa u kojima se tvrdilo da će glasači Miroslava Škore masovno glasati za Most.

Most je plaćao objave na tim portalima preko tvrtke McElit, koja je u vlasništvu braće Hrvoja i Marija Macana iz Slavonskog Broda. 

Index je poslao upit Ministarstvu kulture i medija da komentiraju članke na portalu Priznajem.hr, a njihov ćemo odgovor objaviti kada ga dobijemo.