Deutsche Bank otpušta 18.000 ljudi

Foto: EPA

DEUTSCHE BANK najavljuje otpuštanje 18.000 zaposlenika i drastično smanjenje broja investicija kao dio remonta nakon dva desetljeća neuspješnog natjecanja s američkim konkurentima na Wall Streetu. 

Banka je jučer najavila kraj prodaje dionica i trgovačkog poslovanja, stvarajući pritom 74 milijardi eura imovine koja bi trebala biti prodana u narednim godinama, izvještava CNN.  

"Danas najavljujemo transformaciju kakvu Deutsche Bank nije doživio desetljećima", izjavio je izvršni direktor Christian Sewing te poteze nazvao "ponovnim početkom". 

149-godišnja banka tako će do 2022. svesti broj zaposlenika na 74.000. 

Kraj jedne ere 

Najveća banka u Njemačkoj svojedobno je sanjala o dominaciji u svjetskom investicijskom bankarstvu, natječući se s Goldman Sachsom i Morgan Stanleyjem. Svoj cilj jasno je naglasila kupnjom američke banke Bankers Trust 1999. 

Međutim, globalna ekonomska kriza, sporost europskog gospodarstva i oklijevanje oko provođenja reformi bitno su smanjili njenu sposobnost konkuriranja na svjetskoj razini. 

Prošlotjedna ostavka čelnika investicijske banke Gartha Ritchieja dala je naslutiti promjene, pri čemu će novi prioritet banke biti upravljanje korporativnim novcem.

Procjenjuje se da će prilikom remonta banka pretrpjeti gubitak od 2,8 milijardi eura u drugom kvartalu, dok će je sveukupno restrukturiranje stajati 7,4 milijardi eura.

Rastući pritisak 

Neuspjeh u pregovorima s rivalima iz Commerzbanka potaknuo je Sewinga na jasno definiranje smjera u kojemu će banka ići dalje.

U prva tri mjeseca ove godine banka je bila na dobitku od 67%, no prihod je pao za 9%. 

Prihodi u investicijskom bankarstvu pali su 13%, na 3,3 milijardi eura, uz ukupni trošak od 3,4 milijardi eura. 

Dionice su prošle godine pale 25%, a u lipnju ove godine su se srozale na rekordno nisku razinu. 

Iako je banka već otpustila nekoliko tisuća ljudi otkako je Sewing preuzeo čelno mjesto u travnju 2018., remont koji će uslijediti bit će najveća promjena pod njegovim vodstvom dosad. 

Procjenjuje se da će remont najviše pogoditi zaposlenike u SAD-u, kojih je 9300. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.