KORONAVIRUS U SVIJETU

Deutsche Telekom povećao dobit u vrijeme pandemije

Ilustracija: EPA

NJEMAČKI telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) izvijestio je u četvrtak o većoj dobiti u prvom tromjesečju, ističući veće prihode od telefonskih usluga i pojačani podatkovni promet u vrijeme pandemije koronavirusa. 

Prva tri ovogodišnja mjeseca DT je zaključio s neto dobiti od 916 milijuna eura, većom 1,8 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi su porasli 2,3 posto, na 19,9 milijardi eura. 

Prilagođena dobit prije kamata, poreza i amortizacije bez troškova najamnina (EBITA AL) poskočila je 10,2 posto, na 6,5 milijardi eura.

Velik utjecaj na prihode

Grupa očekuje da će pandemija u ograničenoj mjeri utjecati na njezine prihode, kroz zatvaranje trgovina, niže od roaminga i odgodu ili otkazivanje informatičko-tehnoloških projekata u kompanijama.

Paralelno rastu prihodi u segmentu telefonije i smanjuje se broj korisnika mobilnih usluga koji prelaze drugim operaterima, pa bi i utjecaj na prilagođenu EBITDA AL trebao biti relativno skroman.

Kompanija je stoga potvrdila prognozu, koju je objavila sredinom veljače prije izbijanja epidemije covida-19, predviđajući rast prilagođene EBITDA AL u 2020. na 25,5 milijardi eura kada se isključi poslovanje u SAD-u. U prošloj godini iznosila je 24,7 milijardi eura.

Prethodni poslovni rezultati Deutsche Telekoma nisu uključivali rezultate Sprinta. Nakon spajanja DT-ove američke podružnice T-Mobile sa Sprintom njemačka će tvrtka od drugog tromjesečja u izvješća uključiti i njegove godišnje prognoze.

Izvršni direktor Tim Hoettges potvrdio je danas i da će uprava na skupštini dioničara predložiti isplatu dividende od 60 eurocenti po dionici. Skupština je odgođena do 19. lipnja i bit će održana na internetu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.