Deutsche Welle: Hrvatskoj prijete veliki socijalni nemiri?



ODLUKA najvećih i najbrojnijih hrvatskih sindikata da raskinu socijalni dijalog s Vladom i najava stvaranja zajedničke strategije u budućem dijalogu s poslodavcima moguće su najave izbijanja velikih socijalnih nemira u zemlji, piše danas njemački Deutsche Welle.

Neposredni povod za raskid socijalnog dijaloga je Vladina najava da će ukinuti isplate regresa za godišnje odmore, božićnica, uskrsnica i darova za djecu zaposlenima u državnim i javnim službama te državnim i javnim poduzećima, ali i najava izmjena 262. članka Zakona o radu, kojim bi se, kako vjeruju sindikati, omogućilo lakše otkazivanje kolektivnih ugovora.

Izmjene Zakona o radu ujedinit će do sada razjedinjene sindikate

Vlada je, kako tvrdi list, iznenađena odustajanjem sindikata od socijalnog dijaloga te sindikalne čelnike proglašava neodgovornima, jer ne žele prihvatiti situaciju u državi i ograničenja državnog proračuna, značajno desetkovanog aktualnom gospodarskom krizom.

Sindikalni čelnici najavljuju svesindikalni sabor na kojem bi se trebale donijeti odluke o zajedničkim sindikalnim akcijama, uključujući prosvjede i štrajkove, a ujedinjenje do sada prilično razjedinjenih sindikata mogle bi potaknuti upravo najavljene izmjene Zakona o radu.

Predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutin Lesar vjeruje da iza najavljenih izmjena Zakona o radu zapravo stoji nekoliko najutjecajnijih i najsnažnijih kapitalista u zemlji, te upozorava da bi se raskidanje kolektivnih ugovora za javni i državni sektor prelilo i na vlasnike privatnih tvrtki i poduzetnike, koji bi se tako mogli pozvati na obrazloženje Ministarstva gospodarstva i rada kako je razlog za takvu odluku gospodarska kriza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.