Dio oporbe napustio sabornicu: "Nećemo sudjelovati u ovom kukavičluku"

Foto: PIXSELL/Patrik Macek

Zastupnici u saboru danas glasaju o nizu raspravljenih točaka, a na dnevni red je uvršten vladin prijedlog da se za novog glavnog državnog odvjetnika imenuje Ivan Turudić, trenutno sudac Visokog kaznenog suda.

U drugo čitanje sabor bi trebao poslati paket od tri zakona kojima bi se uvela kaznena djela teškog ubojstva ženske osobe i neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

Lex AP

Radi se o izmjenama kaznenog i zakona o kaznenom postupku i o zaštiti od nasilja u obitelji.

Uvođenje femicida u kazneni zakon kao rodno uvjetovanog ubojstva žene podržavaju nevladin sektor i oporba, kojoj je sporno što će se o femicidu glasovati istodobno, odnosno u paketu, s kaznenim djelom neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, koji oporba naziva Lex AP.

Prije glasanja o prvom čitanju zatraženo je nekoliko stanki.

Prijedlog izmjena zakona je u jednom dijelu neprihvatljiv, poručili su iz IDS-a. “Podržavamo jednu izmjenu, a drugoj se protivimo. Uvođenje femicida veliki je korak naprijed. Neprihvatljiva je odredba koja pod krinkom zaštite tajnosti postupka sprečava javnost da dozna za nepravilnosti koje se javljaju u takvom postupku. Jedini cilj je spriječiti medije da rade svoj posao. Klub zastupnika IDS-a će biti suzdržan”, rekli su.

Suverenisti su poručili da je represivno zastrašivanje novinarske javnosti ovakvim zakonom te da su protiv toga. “Što se tiče zaštite žena, apsolutno podržavamo svaki oblik zaštite”, rekao je Sačić.

"Ne pristajemo na ucjene vladajućih koji štite korupcijske skandale"

Ovo je zakon opasnih namjera jer želi ušutkati medije, političare i sve one koji žele govoriti o kriminalu iza kojeg stoji vlast, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, govoreći o izmjenama kaznenog zakona koje su upućene u drugo čitanje.

"Turudić je najavio da podržava ovaj zakon i jedva čeka da stupi na novu dužnost kako bi ga mogao početi provoditi i hapsiti one koji o kriminalu govore a da za to nisu dobili odobrenje stranke na vlasti", izjavio je Grbin novinarima u Hrvatskom saboru.

Kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidnih ili dokaznih radnji, Grbin je nazvao cenzurom koja je nedopustiva u 2024. godini.

''Vjerujem da će građani ustati protiv toga i očekujem da svi zajedno idući tjedan, na prosvjedu Hrvatskog novinarskog društva, ovakvom zakonu i ovakvim namjerama jasno kažemo 'ne''', poručio je.

"Nećemo sudjelovati u takvoj malverzaciji''

Zastupnica Možemo Sandra Benčić prozvala je premijera Plenkovića da je svoju "krpicu", odnosno Lex AP odlučio prikrpati iza leđa svih žrtava nasilja i onih koji se bore za njihovu efikasnu pravnu zaštitu. 

''Možete dobiti efikasniju zaštitu žena samo ako istovremeno dignete ruke da me se zaštiti od korupcijskih skandala moje vlastite stranke. To je poruka premijera Plenkovića. U toj ucjeni nećemo sudjelovati'', naglasila je. Uz to, Benčić je upozorila da zbog novog zakona novinari neće biti jedini kojima će prijetiti kazneni progon.

''Zamislimo situaciju da netko u DORH-u kaže da postoji opstrukcija kaznenih istraga u onim slučajevima u kojima su prvooptuženi prijatelji novog državnog odvjetnika, suca Turudića. Te službene osobe bit će kažnjeno gonjene upravo od suca Turudića'', rekla je.

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović ustvrdila je da su objedinjenim glasanjem o uvođenju femicida i Lexu AP vladajući iskoristili žene žrtve obiteljskog nasilja. "Žene su uistinu iskorištene kao živi zid koji bi trebao štiti korumpirane HDZ-ovce. Nećemo sudjelovati u takvoj malverzaciji'', izjavila je.

Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom) kazala je da je Andrej Plenković stavio čizmu na neovisnost pravosuđa kao nijedna premijer prije njega.

''Vrijeme je da im na izborim kažemo 'dosta'. A onda trebamo naći politički konsenzus da promijenimo sustav iz temelja, između ostalog odabirom novog glavnog državnog odvjetnika dvotrećinskom većinom te uvođenjem bolje kontrole u Državno odvjetničko vijeće i Državno sudbeno vijeće'', kazala je Orešković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.