Dio seljaka razočaran postignutim dogovorom: Za nastale štete je kriva Vlada

TINTA na sporazumu ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i pobunjenih seljaka se još nije niti osušila, a iz seljačkih redova već dolaze kritike toga sporazuma za koji kažu da je potpisan pod pritiskom ulice.

Seljake je danas dodatno iziritirala i izjava premijerke Jadranke Kosor koja se zapitala tko će platiti štetu nastalu blokadom prometnica. "Tražit ću da se izračuna šteta nastala blokadom prometnica, a Vlada će raditi na povećanju nadzora nad državnim poticajima", kazala je danas premijerka kojoj su mnogi seljaci zamjerili što i sama nije došla na pregovore u Slavoniju. Neformalni vođa seljaka tijekom prosvjeda Dragutin Dukić rekao je za Index da su seljaci trebali od države tražiti novac za potrošeno vrijeme i gorivo.

> Tko će platiti štetu nastalu blokadom prometnica?

"Premijerka se, nažalost, nije udostojila doći u Slavoniju među svoj narod, a to joj je trebala biti dužnost. Volio bih da se pojavila, možda bi se neke tenzije spustile", kazao je Dukić o premijerkinom držanju tijekom prosvjeda. On ističe kako su dogovorom dobili ono što se realno moglo dobiti. "Jer, išli smo na kompromis i, kakva je situacija u državi, ne mogu reći da smo 100 posto zadovoljni, ali ono što smo mogli smo dobili", kazao je Dukić te dodao kako je u pregovorima ministar Čobanković bio krajnje korektan.

Dukić se danas čuo s ministrom koji mu je rekao da bi vaučeri trebali biti na adresama poljoprivrednika za 7 ili 8 dana te da će ubrzo i sredstva za isplatu biti priređena. Ističe kako za prosvjede nisu krivi oni, nego oni koji su pokrali državu, "a nisu tamo gdje bi trebali biti". Objasnio je i kako će se kvota od 300 hektara za dobivanje poticaja računati i za proljetnu i za jesensku sjetvu.

"Više štete napravili policajci nego seljaci"

Za razliku od njega, predstavnik seljaka Zvonko Pipić, koji je jučer napustio pregovore, nije zadovoljan onim što su seljaci na kraju prosvjeda dobili. "Ja sam otišao s pregovora zato što sam procijenio da moja baza, i to ne samo Virovitičko-podravska županija nego i šire, misli da se ne može toliki postotak seljacima oduzeti. Ne slažem se sa sporazumom, ali ga moram prihvatiti jer nemam alternativu i to je tako", kazao je Pipić za Index te dodao kako se ne može sav teret u državi svaliti samo na seljaka.

Odgovorio je i premijerki Jadranki Kosor na pitanje o štetama i tko će ih platiti. "Mogu reći da su specijalci i policija napravili puno više štete nego seljaci", kazao je kratko Zvonko Pipić te dodao kako ne bi bilo pametno to previše komentirati. Za štetu koja je nastala u prosvjedu, nesuđeni savjetnik predsjednika za pitanja poljoprivrede Mato Mlinarić i predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka kaže da je odgovorna hrvatska Vlada. "Da je Vlada poštovala zakon, do ovog prosvjeda ne bi ni došlo te ne bi bilo niti štete. Kada se ide u takav prosvjed, cilj je da se nanese šteta kako bi se privukla pozornost na rješavanje problema", kazao je za Index Mlinarić te dodao kako su seljaci još prošlog mjeseca održali sastanak i s njega poručili Vladi da stanje postaje neodrživo.

"Premijerka je neozbiljna"

Na ponudu da se nađe kompromisno rješenje Vlada nije reagirala. "I kada seljaci nisu imali s kime pregovarati, a nisu imali niti jučer, oni su preuzeli stvar u svoje ruke. Mi seljački vođe više nismo mogli kontrolirati ljude i oni su preuzeli stvar u svoje ruke. Do štete nije trebalo doći i ona bi se trebala isplatiti iz proračuna", kazao je Mlinarić i dodao da je premijerka neozbiljna kada govori o štetama nastalima u prosvjedu.

Mlinarić dogovor koji je postignut smatra sramotnim. "Zamislite kada bi sada umirovljenici morali ići prosvjedovati da dobiju 100 posto mirovine ili kada bi državni dužnosnici morali ići prosvjedovati da dobiju 100 posto plaće, znači kod nas se zakon ne mora uopće poštovati", rezignirano tvrdi Mlinarić i dodaje da bi ministar pokazao svoju ozbiljnost kada bi odmah rekao koliki će biti poticaji za određenu godinu.

Ono što je dogovoreno je protivno zakonu

"Ne može se godinu kasnije reći ljudima da se to ne može dobiti. To je kao da odemo u hotel na večeru za 200 kuna i nakon večere kažemo da ćemo za nju dati 50 kuna. Konobar nam je ne bi ni poslužio za taj novac", tvrdi Mlinarić i dodaje da su neki od pregovarača zbog incidenata na terenu bili pod pritiskom, dok su neki i promijenili svoje mišljenje tijekom pregovora. Smatra kako u Hrvatskoj vlada zakon džungle i zakon jačega te da država ne poštuje zakon.

Sporazum smatra spornim zato što je ono što je dogovoreno protivno zakonu. "Zakon kaže da se mora isplatiti 2.250 kuna, a sada će se isplatiti, i to je samo obećanje za koje ja sumnjam da će biti ispoštovano, 1.950 kuna", kazao je Mlinarić i istaknuo da sumnja u dogovor zato što im je Vlada i 2006. godine obećala da će se odreći zakupa na svom poljoprivrednom zemljištu te im to uredno naplatila 2007. godine. Mlinarić smatra i kako država nema novca za ono što je potpisala da će isplatiti.

"Prihvatili lošiji sporazum nego što im je nuđen tri dana prije"

Nezadovoljan dogovorom je i predsjednik Udruge hrvatskih brojnih obitelji 8+ Antun Trbuk iz Vukovara, koji tvrdi kako je potpisan lošiji sporazum nego što se predstavnicima seljaka nudio prije tri dana. "Seljaci su ušli u sukob i stvorili si probleme, da bi oni prihvatili lošiji sporazum od onog koji im je nuđen prije toga", kazao je za Index Trbuk te dodao kako je to nelogično i "izvan svake zdrave pameti".

Smatra kako se za iduće pregovore treba stvoriti novi oblik donošenja odluka kod ovakvih prosvjeda i akcija u kojima seljaci idu na ostvarenje svojih ciljeva. "U budućnosti treba napraviti da se odluka o potpisivanju nekog sporazuma donosi konsenzusom udruga koje sudjeluju u akciji", rekao je Trbuk te dodao kako se ne bi trebali potpisivati ugovori bez suglasnosti svih. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.