Dioničari Zvečeva dobit će stotine tisuća eura nakon preuzimanja ruskog milijardera

Foto: PIXSELL/Boris Scitar

Ruski biznismen Denis Štengelov preko tvrtke Flexway adriatic postao je vlasnik 75 posto Zvečeva.

Udio je kupio od Zdravka Alvira po cijeni od 38.71 eura za dionicu. Upravo će toliko morati platiti i malim dioničarima za kupnju njihovih udjela, potvrdila je danas Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), prenosi Danica.

Alvir je firmu prodao za 11 milijuna eura. Štengelov vlasnički kontrolira i KDV, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji. KDV se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! s više od tisuću supermarketa u Rusiji.

Štengelov pod sankcijama Ukrajine, ali ne i EU

Štengelov, ruski državljanin, godinama živi u Australiji, a Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba. No Europska unija to nije učinila pa je transakciju mogao obaviti. Posluje preko svoje tvrtke Flexway sa sjedištem u Dubaiju.

Tri mjeseca prije nastanka obveze za preuzimanje dionicom Zvečeva na Zagrebačkoj burzi trgovalo se po prosječnih 7.32 eura. No mali dioničari sad će dobiti barem pet puta više.

Poznati investitor Nenad Bakić najveći je mali dioničar i isplatit će mu se oko 300.000 eura. Matija Agić dobit će 160.000 eura, državni CERP 155.000, Martin Marčinko 143.000, a Roland Zelenika 120.000 eura.

Slijede dioničari kojima će za udjele biti isplaćeno manje od 100.000 eura, a oni su Branimir Kolaković (78.000), Ana Roguljić (65.000), Sanja Kedmenac Šrklec (63.000) i Darko Tomljenović (53.000 eura). Preostali mali dioničari dobit će manje od tog iznosa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.