Direktor Jadrankamena optužen za neisplatu plaća: Morat ćemo u stečaj, nema druge!

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu optužilo je direktora Jadrankamena Vedrana Vilovića za neisplatu plaća za studeni prošle godine.

Vilović je eventualno mogao izbjeći kazneni progon da je plaće za studeni podijeli do 15. prosinca. Kako to nije napravio, a društvo je, tvrdi Državno odvjetništvo, bilo solventno, optužen je za povredu prava na rad i drugih prava iz rada. Zvuči ovo nevjerojatno, jer nije tajna da mnogima u Hrvatskoj plaće kasne po više mjeseci, ako ne i godina, pa opet, ne diže se optužnica protiv direktora svaki dan.

Neisplata plaća je za kazneno djelo

U Državnom odvjetništvu pretpostavljaju da radnici nisu bili upoznati da se direktori mogu prijaviti zbog neisplate plaća. Evo, sad' znaju da mogu.

S obzirom na katastrofalno stanje u Hrvatskoj glede neisplate zarađenog, zakonodavac je uveo i posebno kazneno djelo neisplate plaća.

Zakinuo 288 radnika za milijun i pol kuna

Za Vilovića je, inače, zatražena novčana kazna. Terete ga da je za milijun i pol kuna zakinuo 288 radnika, s kojima inače nikako ne može naći zajednički jezik.

Direktor Jadrankamena o optužnici još ne zna ništa, no za Index tvrdi da plaće nije bilo moguće isplatiti ni do roka od 15. prosinca, a ni kasnije, zbog blokade računa i štrajka radnika.

"Nije bilo za plaće, morali smo platiti struju, gorivo i ostalo"

"Sredstava za plaće nije bilo jer su se morali podmiriti računi za gorivo, struju i ostalo. Poslije je došlo do problema. Radnici su u štrajku od 12.-og, nema proizvodnje, nema priliva sredstava. Račun nam je blokiran od 5. siječnja, i to zbog jamstva za Uzorov kredit, a ne naš. U ovoj situaciji, meni se čini da nema druge. Moram pokrenuti stečaj, ako želim izbjeći još jednu kaznenu prijavu", kaže nam Vilović.

Potužio se na tretman Državnog odvjetništva. "Očito je da nemamo svi jednaki status. Mene su optužili, a ja se pitam što je s mojom kaznenom prijavom koju sam podnio, ne radi štrajka, već zbog ponašanja tijekom štrajka. Na to još nema reakcije", izjavio je Vilović za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.