Direktori Agrokora pred teškom odlukom: Dati otkaz ili riskirati zatvor

Foto: Hina, Index, Davor Puklavec/ Pixsell

INDEX je u posjedu dokumenta koji je za izvanrednu upravu Agrokora izradila konzultantska kuća PwC, kojim se od direktora tvrtki iz koncerna traži da u financijske izvještaje uvrste više od 20 milijardi kuna jamstava i druga problematična knjiženja. Time će njihove kompanije postati insolventne, no direktori upute još uvijek nisu proveli, strahujući od svoje odgovornosti.

>> Peruško prijeti svojim direktorima: Onaj tko ne dođe na sastanak nakon Uskrsa ne mora više dolaziti na posao

>> Ramljakov najbliži suradnik napušta Agrokor

Fabris Peruško pokušava  provesti nagodbu koju je zacrtao Ante Ramljak, prema kojoj se imovina, primjerice, Jamnice, Leda i drugih društava prebacuje u zrcalna društva Jamnicu 2 i Ledo 2. Preuzimanjem vlasništva nad zrcalnim društvima kroz pretvaranje duga u imovinu naplatit će se vjerovnici, no prije toga stara društva moraju postati insolventna i njihove dionice moraju postati bezvrijedne, odnosno moraju se eliminirati prava postojećih dioničara.

Zato je konzultantska kuća PwC za izvanrednu upravu izradila upute za knjiženje koje sada Agrokorovi direktori odbijaju provesti, u strahu da će krivično i materijalno odgovarati za knjiženje jamstava za koje kompanije nisu dobile protučinidbu u adekvatnom iznosu, ali i za namjerno obezvrjeđivanje kompanije.

Index je već objavio ljutito pismo Fabrisa Peruška, u kojem je zaprijetio direktorima Agrokorovih tvrtki da se, ako ne dođu na sastanak koji je bio sazvan na Veliki petak, ne moraju nakon Uskrsa niti vraćati na posao.

Na sastanku su se pojavili, no kako doznajemo bilo je burno, a drugi radni dan nakon Uskrsa povjerenikov član za maloprodaju i član NO-a Leda i Zvijezde Teo Vujčić je dao ostavku, pravdajući to osobnim razlozima.


Sada su nam iz dokumenta koji smo dobili do u detalje jasni razlozi zbog kojih direktori odbijaju poslušnost, i zbog čega im je Peruško i slao mail upozorenja. Kako doznaje Index, nekoliko direktora angažiralo je odvjetnike ili konzultante koje su im savjetovali da ne proknjižavaju sporna jamstva kao što od njih traži Peruško jer bi sami mogli kazneno odgovarati, pa i svojom imovinom. Indexovi izvori govore da su neki od direktora čak otišli i na bolovanja i godišnje odmore.

Cilj je stvoriti velike minuse i društva proglasiti insolventnima

Iz dokumenta koji imamo u posjedu vidljiv je cilj koji moraju provesti: stvoriti velike minuse i proglasiti društva insolventnima. Prvenstveno kroz knjiženje jamstava: u vrijeme Todorića kompanije su jamčile za 19 milijardi kuna Agrokorovih kredita, a u vrijeme Ramljaka su zbog roll upa jamčile za još 1,06 milijardi eura težak kredit.

Dakle, najveći dio jamstava je iz Todorićevog doba, koji je koristio ove kompanije u kojima je imao vlasničke udjele kao jamce za svoje goleme kredite, ali su se jamstva po istom principu nastavila gomilati i u vrijeme Ante Ramljaka, pa imamo novi apsurd da neko društvo, primjerice Jamnica, jamči za 1,06 milijardi eura težak kredit, a da sama od toga koristi samo npr. 6 milijuna eura.

Sada se od direktora traži da se knjiže jamstva pozivajući se na izvjesnost nagodbe i procjenu da Agrokor neće biti u mogućnosti vratiti svoje dugove po jamstvima. Oni pak za sada odbijaju poslušnost i strahuju da će ih tužiti postojeći dioničari, jer treba imati na umu da Agrokor, primjerice, u Ledu drži samo 48 posto dionica, i da bi ta tužba mogla proći jer sama društva nisu dobila adekvatnu protučinidbu za ono što su potpisivali.

No ne samo to, iz prezentacije koju smo dobili vidljivo je kako izvanredna uprava misli napumpati gubitke i to tako što traži da se knjiže zatezne kamate za sva dugovanja mada je samom aktivacijom Lexa većina njih zamrznuta, dok s druge strane traži da društva ne obračunavaju zatezne kamate na svoja potraživanja, kao i da ih dijelom otpišu, iako su već prijavljena sudu, i to s kamatama.

Direktore se upućuje i da ulaganja u ovisna društva svedu na nulu, čak navode i neizravnu prijetnju: kažu da će, ako ne provedu upute, to utjecati na davanje mišljenja revizora o radu uprave za 2017. godinu.

Izvanredna uprava proglasila direktore ljenjivcima

Provedbom tih knjiženja tvrtke bi postale insolventne, a poslovanje bi se prebacilo u nova društva. Time bi se opravdali i veliki gubici koji su iskazani u izvješćima PwC-a za 2015. i 2016. godinu koje je naručila Ramljakova uprava, i koja su poslužila kao argument za aktivaciju Lex Agrokora.

Prilikom pisanja teksta u kojem smo objavili kako Peruško prijeti direktorima koji pružaju otpor knjiženju kontaktirali smo Agrokor, no nisu nam htjeli dati nikakav komentar. Kasnije su pustili spin u kojem su direktore opisali kao ljenjivce koji su htjeli spajati uskršnje blagdane.

"Ako izvanredni povjerenik smatra da su jamstva zakonita, možda je najbolje da se sam imenuje direktorom i potpiše ih", komentirao je Indexovu objavu Peruškovog pisma ekonomski analitičar Andrej Grubišić, gostujući na HRT-u.

Bit će zanimljivo pratiti hoće li i na koji način izvanredni povjerenik pritisnuti direktore da sastave izvješća onako kako su ih on i konzultanti iz PwC-a zamislili, čime sebe izlažu opasnosti od kaznenog progona. Od upućenih izvora doznajemo da su neki od njih skloni samo jamstva upisati u bilješke, što Perušku nije dovoljno.

pismopreporukePwC by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.