Disney otpušta 7000 radnika

Ilustracija: EPA

AMERIČKI medijski div Walt Disney najavio je temeljito restrukturiranje i gašenje 7000 radnih mjesta kako bi smanjio troškove za 5.5 milijardi dolara i poboljšao profitabilnost poslovanja sa streamingom. Disney je prvo fiskalno tromjesečje, koje je završilo u prosincu, zaključio s neto dobiti od 1.279 milijardi dolara, većom za 15.8 posto nego u istom razdoblju prethodne godine.

Prihod mu je poskočio za 7.8 posto, na 23.5 milijardi dolara, pokazuje poslovno izvješće, koje je objavljeno jučer. Poslovno izvješće pokazuje ipak pad broja pretplatnika na streaming odjelu Disney+, prvi put otkada je uspostavljen. Disney+ je zaključio tromjesečje s gubitkom od milijardu dolara.

Smanjenje troškova

Kompanija je najavila da će smanjiti troškove, uključujući odjel uprave i prodaje, za 2.5 milijardi dolara. Još tri milijarde dolara planiraju uštedjeti smanjenjem sadržaja, uz iznimku sporta, i otkazima.

Planiraju otpustiti 7000 radnika, oko 3.6 posto u ograncima širom svijeta. Planirano restrukturiranje podijelit će Disneyjevo poslovanje na odjel zabave koji će obuhvaćati film, televiziju i streaming, ESPN specijaliziran za sport i odjel parkova, iskustva i proizvoda.

"Reorganizacija će rezultirati ekonomičnijim, koordiniranim pristupom našem poslovanju", rekao je analitičarima u srijedu u konferencijskom pozivu izvršni direktor Bob Iger, naglasivši da će im prioritet i dalje biti streaming. Posljednji je put Disney otpuštao na vrhuncu pandemije, kada je u studenom 2020. objavio da će otpustiti 32.000 radnika, prvenstveno u tematskim parkovima.