Divjak: Spremni smo za Školu za život koju smo čekali 25 godina

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

MINISTRICA obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je na početku nove školske godine Osnovnu školu "Gračani" te izrazila zadovoljstvo što je počela reformska "Škola za život" - frontalno uvođenje Cjelovite kurikularne reforme (CKR) koju smo, ustvrdila je, čekali 25 godina i za koju smo spremni.

Učenici, učitelji i nastavnici te ravnatelj Dalibor Dedić svečano su dočekali ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak i njezina glavnog savjetnika Marka Košičeka te im pripremili prigodni program u nazočnosti prvašića i njihovih obitelji.

Ministrica i njezin glavni savjetnik posjetili su učenike sedmog razreda, u kojemu se, u skladu s reformskim načelima, nastava prirodoslovnih predmeta - kemije, fizike i biologije, održava po novim kurikulumima. Na nastavi kemije učenici su im primjerima pokazali novine u nastavi - izveli su nekoliko eksperimenta, na klupama su imali udžbenike i svu potrebnu opremu za izvođenje eksperimenata. Učenici su posvjedočili da im je takav način nastave zanimljiv, a vjeruju kako će tako biti i dalje.

Divjak očekuje kvalitetan prijedlog i rješenje o plaćama učitelja

Ministrica je nakon susreta s učenicima, učiteljima i profesorima odgovarala na niz pitanja novinara, među kojima je bilo i ono očekuje li da će se ovaj tjedan postići dogovor sa sindikatima o povećanju koeficijenata složenosti posla učitelja, te je li spremna ustrajati u zahtjevima da do toga dođe, pa i uz cijenu njezina mjesta u vladi.

"Morate imati malo više povjerenja u mene, s obzirom na to da ste u protekle dvije-tri godine nekoliko puta zazivali što ostavke ili neku drugu reakciju, ali smo sve uspjeli riješiti i dogovorili tako da i u ovom pitanju očekujem kvalitetan prijedlog i kvalitetno rješenje jer moramo znati da je činjenica da plaće učitelja zaostaju, a sada im se povećava složenost poslova što se ne smije ignorirati", istaknula je ministrica.  

800 pomoćnika u nastavi više nego lani, nastavak edukacije učitelja

Među brojnim novinarskim pitanjima bilo je i zašto još nije riješeno pitanje pomoćnika u nastavi. Ministrica je istaknula kako je za ovu školsku godinu Ministarstvo obrazovanja već do sada odobrilo 800 pomoćnika više u nastavi nego prošle godine kada ih je bilo oko tri tisuće, a sada je već u odobrenjima 3800 pomoćnika u nastavi. Podsjetila je da su neki zahtjevi udruga dolazili i do kraja kolovoza te objasnila da to pitanje rješavaju stručnjaci koji su i prošli i ovaj vikend intenzivno radili na tomu.

Smatra kako trebamo razumjeti da je problem koji se postavlja pred nas, uz pomoćnike, a i posebne razredne odjele, zaista kompleksan. Jer, podsjetila je na riječi jedne profesorice, kada su u pitanju djeca s teškoćama nema jednostavnih rješenja i svakom djetetu trebamo omogućiti primjerenu prilagodbu.

Ministrica je najavila da će se i u ovoj školskoj godini nastaviti edukacije učitelja i nastavnika te da će one biti sustavne.    

Divjak kaže da nema nikakvog razloga da škole traže novac od roditelja

Kako smo ranije izvijestili, Divjak je ovom prilikom komentirala i vijest koju je jutros prvi objavio Index da je Druga ekonomska škola u Zagrebu tražila da roditelji uplate stotinu kuna po učeniku zbog povećanih troškova u obrazovanju. Na pitanje smatra li da je to u redu, ministrica je odgovorila da nema razloga za takve postupke te apelirala na osnivače i škole da još jednom razmotre ovakve situacije jer je to, ustvrdila je, nepotrebno.

"Osnivači dobivaju milijardu kuna godišnje za same škole gdje su osnivači, naravno imaju i izravne prihode koje moraju pridodati na taj iznos i nema nikakva razloga da osnivači ne skrbe o školama jer je to njihova zadaća, pogotovo ove i prošle godine kada je za škole izdvojeno jako puno novca iz državnoga proračuna za opremanje i nema razloga za takve postupke", rekla je Divjak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.