Dizajner Ljubičić: Natječaj za eurokovanicu napravljen je amaterski

PRIČA o dizajnu kune na eurokovanici prerasta u sve veći skandal nakon što se otkrilo da je korištena fotografija kune bez dozvole autora, fotografa iz Velike Britanije.

"Natječaj je proveden amaterski, radi se o tome da je natječaj trebao ići preko Ministarstva kulture. To je ipak projekt tog tipa, a ne preko HNB-a. I u taj natječaj je trebalo biti uključeno dizajnersko društvo i trebalo je biti 5, 7 ili najviše 9 članova žirija i pozvati 5, 7 autora koji to mogu dobro napraviti", smatra dizajner Boris Ljubičić za HRT.

Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) provjerava idejno rješenje hrvatske eurokovanice od jednog eura, rekli su Hini iz u nedjelju iz HNB-a.

"Nastavno na medijske napise, Komisija za novac hitno je pristupila provjeri idejnog rješenja hrvatske strane eurokovanice s motivom kune. Po završenoj provjeri, Komisija će o svojoj odluci informirati javnost", kažu u HNB-u.

Javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Kako je tada rečeno, na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja eura 2023., a autor najboljeg dizajna te kovanice je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Pranjkoviću je za to pripala nagrada od 70 tisuća kuna, ali ubrzo nakon toga mediji su javili da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Iana H. Leacha, zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.