Djeca su se vratila u škole. Pogledajte kako izgleda centar Zagreba danas

Foto: Martina Pauček Šljivak/Index

ZAVRŠILI su zimski praznici i djeca od 1. do 4. razreda osnovne škole kao i maturanti danas su se vratili u škole, dok su svi ostali razredi prešli na online nastavu. Za vrijeme zimskih praznika jak potres od 6.2 po Richteru razorio je Baniju, a njegove posljedice istovremeno su se mogle osjetiti i u Zagrebu, gdje je dodatno oštetio staru jezgru grada. Budući da se ni nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, kao ni nakon ovog razornog u Baniji nije učinilo ništa po pitanju sigurnosti onih koji hodaju po centru, roditelji OŠ Ivana Gundulića pokrenuli su inicijativu "Za sigurniji centar Zagreb".

10 mjeseci se ništa nije radilo, sve dok roditelji nisu pokrenuli inicijativu

Tek nakon što su o njihovoj inicijativi izvijestili svi mediji, tek tada su se po gradu krenuli skidati opasni dijelovi zgrada. Mi smo jutros snimili kakva je situacija i razgovarali s predstavnicom vijeća roditelja u OŠ Ivana Gundulića, Anicom Tomić, koja je pokrenula ovu inicijativu tražeći hitnu reakciju Grada da postavi tzv. "tunele", odnosno skele i nadstrešnice kako bi se djeca, no i odrasli mogli djelomično zaštititi.

"Kroz ovih nekoliko dana pratili smo situaciju i po ulicama Zagreba, pogotovo onima koje su bile navedene odmah u našem apelu. Uistinu su vatrogasci čistili i skidali sve opasne stvari koje su se mogle skinuti. Paralelno su se na ovim najopasnijim zgradama počele stavljati zaštitne skele, ali još je jako puno tih opasnih zgrada i možda bi trebalo razmisliti da se sve ulice koje su na točkama kretanja naše djece prema školama, a tiču se šireg dijela Donjeg grada, što prije počnu obnavljati", istaknula je za Index Anica Tomić.

"Roditelji javljaju, još je puno opasnih objekata"

Svjesna je toga da ovi tzv. "tuneli" ne mogu i ne smiju biti dugoročno rješenje.

"Jasno je da će zaštitne skele i nadstrešnice biti privremeno rješenje koje ne može i ne smije ostati dugoročno. Ovim apeliram da se još jednom pregledaju ulice. Roditelji i dalje šalju informacije o tome da ima još mnogo objekata koji izgledaju opasno i gdje bi se trebale izgraditi skele. Došlo je do pomaka, ali se i dalje treba intenzivno djelovati bez obzira na to što je škola krenula", rekla je za Index Anica Tomić.

Podsjetimo, ona je prije 10 dana pokrenula inicijativu da se jave svi roditelji učenika koji pohađaju škole u dijelovima grada koji su opasni, a riječ je o široj jezgri Donjeg grada. Do njenog apela još uvijek su visili opasni komadi s vrha zgrada koji su se tek prošlog tjedna krenuli uklanjati.

>>Zagrebački roditelji u strahu od početka škole: Što se čekalo 10 mjeseci

Kad je predložila da se naprave tzv. "tuneli", onda je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić izjavio kako za tunelske koridore nema potrebe: "Ako negdje prijeti opasnost, to će se ukloniti. Ne vidim razloga za gradnju nekakvih tunela, a i pitanje je praktičnosti."

>>Lovrić: Škole u Zagrebu su sigurne, nećemo raditi tunelske koridore

Kasnije je obećao da će osigurati svima siguran put do škola, a proteklog su tjedna vatrogasci radili punom parom i skidali opasne dijelove sa zgrada, no naravno nisu sve mogli stići za nekoliko dana.

>>Ovako izgleda centar Zagreba. Djeca će za par dana u školu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.