Djed s Alzheimerom u Japanu nasmrt izbo unuku: "Uopće se toga ne sjećam"

Foto: Shutterstock

U SVIBNJU je na sudu u Japanu Susumu Tomizawa (88) priznao da je prije dvije godine ubio svoju unuku Tomomi (16), ali je dodao kako se ne sjeća da je to učinio.

Tomizawa ima Alzheimerovu bolest, progresivni i nepovratni neurološki poremećaj koji uništava neurone. Njegovi odvjetnici su tijekom suđenja kazali da ne bi trebao snositi odgovornost za ovo kazneno djelo jer njegova bolest uzrokuje demenciju, stanje obilježeno višestrukim kognitivnim nedostacima kao što je gubitak pamćenja.

"Za vrijeme incidenta nije zbog demencije i alkohola znao što radi", kazali su.

No sud u Fukui nije se složio s njihovim stajalištima. Tomizawa je 31. svibnja osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog ubojstva. Slučaj je šokirao mnoge u Japanu, zemlji u kojoj raste broj starije populacije s demencijom, piše CNN.

Nasmrt izbodena

Tomizawa i Tomomi živjeli su u njegovoj kući u Fukui. U noći 9. rujna 2020. su se posvađali, nakon čega je on ubio unuku. Tomizawa se samo sjeća da je te večeri puno pio. No očito ga je sukob značajno uznemirio jer je uzeo kuhinjski nož od 17 centimetara, ušao u Tomominu spavaću sobu i više puta je ubo u vrat.

Tomizawa je kasnije nazvao svog najstarijeg sina rekavši da je pronašao Tomomijevo krvavo tijelo. Na mjesto događaja ubrzo je stigla policija koja je uhitila starijeg muškarca.

"Radilo se o namjernom postupku, u tom trenutku je imao namjeru ubiti unuku"

Tomizawino mentalno stanje bilo je glavni fokus tijekom suđenja jer su liječnici, odvjetnici i suci raspravljali o tome je li djed svjesno ubio svoju unuku. Liječnici koji su procijenili njegovo stanje smatrali su da je imao motiv za ubojstvo.

"Radilo se o namjernom postupku, u tom trenutku je imao namjeru ubiti unuku", kazao je tijekom suđenja forenzički psihijatar Hiroki Nakagawa.

Tužitelji su rekli da je stariji muškarac bio u stanju kontrolirati svoje postupke i "posjedovao sposobnost prosuđivanja između dobrih i loših aktivnost unatoč svojoj bolesti".

Sud je u presudi uzeo u obzir da Tomizawa boluje od Alzheimerove bolesti, ali je naveo da je u vrijeme ubojstva shvaćao o kakvom se postupku radi.

"Okrivljenik je u vrijeme zločina bio u stanju psihičke iscrpljenosti i imao je velikih poteškoća u prosuđivanju što je ispravno ili ne, ali je istovremeno bio u stanju počiniti ubojstvo", rekao je sudac Yoshinobu Kawamura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.