Djelatnici Ministarstva znanosti: Studenti su stoka

STUDENTI Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta su se okupili ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te su se sjeli na pod ispred zgrade i ne dopuštaju ljudima da izađu iz nje.

Prosvjed kojim studenti žele izraziti svoje nezadovoljstvo postojećim sustavom, počeo je okruživanje zgrade Ministarstva znanosti. Nakon što je oko 300 studenata okružilo zgradu držeći se za ruke, počeli su pred ulaznim vratima Ministarstva stavljati kuverte sa svojim zahtjevima. Traže da visoko obrazovanje bude financirano državnim novcem te da se uvede moratorij na smanjivanje upisnih kvota za preddiplomske studije.

Djelatnici Ministarstva studentima vikali "stoko"

Već prošlog tjedna su sastavili i svoj prijedlog zakona o visokom obrazovanju te traže da se njihovi zahtjevi stave u dopune i izmjene postojećeg zakona koje su napisane bez znanja studenata. Došlo je i do manjeg incidenta kada su dvije osobe na silu pokušale napustiti zgradu. Pred Ministarstvo je došla i interventna policija koja je maknula studente kako bi ljudi mogli mirno napustiti zgradu. Studenti su tijekom prosvjeda čak i legli pred ulazima u garažu kako zaposlenici ne bi mogli izaći iz zgrade Ministarstva. Incident se dogodio kada su zaposlenici Ministarstva studentima počeli vikati da su stoka te je počelo naguravanje.

Blokade su jučer prekinuli studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta u Splitu. I jedni i drugi borbu za besplatno visoko školstvo nastavljaju drugim sredstvima, što su politolozi i novinari iz Zagreba danas zorno i pokazali. Oni su već prošlog tjedna održali i "Bdjenje za oživljenje" koje je uključivalo paljenje svijeća pred Ministarstvom znanosti.

Na Filozofskom fakultetu blokada se nastavlja do daljnjega

Blokadu nastavlja Filozofski fakultet u Zagrebu sa kojeg je cijela inicijativa o besplatnom visokom školstvu i krenula. Oni su jučer na plenumu izglasali nastavak blokade. U raspravi su zaključili i kako Ministarstvo pokušava unijeti razdor u redove te je izmislilo grupaciju studenata koja su nazvali tihom većinom, a protivi se nastavku prosvjeda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.