Zaposlenici osječke bolnice pod ovrhom ponovo ostali bez božićnice

Foto: FAH
 
JUČER je na račune oko 3000 zaposlenih u Kliničkom bolničkom centru Osijek uplaćena božićnica u iznosu od 1250 kuna, piše Glas Slavonije.
 
Dio djelatnika koji ima račune pod ovrhom, i ove su godine ostali bez božićnice. Razlog tome je ovrha ali i odluka osječke bolnice prema kojoj božićnicu ne isplaćuje ni na zaštićene račune ni na ruke, u gotovini.
 
"Prije nekoliko dana zvao sam Ministarstvo financija i rekli su mi kako sve ovisi o odluci poslodavca, ali s obzirom na to da je prošle godine bolnica odbila uplatiti božićnicu na zaštićene račune, strahujem da će se to dogoditi i ove godine, dok primjerice djelatnici MUP-a, koji su također zaposlenici javne službe, božićnice dobiju na zaštićene račune", tvrdi jedan od djelatnika KBC-a Osijek.
 
"Božićnica nije izuzeta iz ovrhe"
 
Iz KBC-a Osijek stiglo je objašnjenje kako "unatoč tomu što se prema Zakonu o porezu na dohodak i Pravilniku o porezu na dohodak neoporezivo mogu isplatiti prigodne nagrade (božićnica, naknada za godišnji odmor i sl.) do 2500 kuna godišnje, na temelju Ovršnog zakona božićnica kao vrsta primanja nije obuhvaćena člankom o izuzeću od ovrhe ili člankom o ograničenju ovrhe, te ju poslodavac ne smije uplatiti na zaštićeni račun".
 
U ravnateljstvu te ustanove kažu kako je isplata u gotovini na zahtjev radnika moguća na temelju Odluke poslodavca samo u slučaju kada poslodavac ne provodi ovrhu niti je vezan rješenjem o istoj, kao i u slučaju kada je ovrha određena isključivo na plaći. 
 
"Kako kod većine radnika KBC-a Osijek koji imaju otvorene zaštićene račune, a koji žele isplatu u gotovini to nije slučaj, već se kod njih radi o dostavljenim rješenjima o ovrsi kojim je ovrha određena rješenjem o ovrsi javnog bilježnika općenito na imovini ili rješenjem o ovrsi na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima, za što je poslodavcu zabranjeno radniku isplatiti božićnicu u gotovini, KBC Osijek isplatit će božićnice svim radnicima na tekuće račune sukladno važećim zakonskim propisima", priopćeno je iz osječke bolnice.
 
Pod ovrhom 2765 državnih službenika i 187 namještenika
 
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika ranije je objavio kako se ove godine, prema podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha provodi nad 2765 državnih službenika i 187 javnih namještenika. 
 
Sindikat je apelirao da se u duhu prigode zbog koje se božićnica isplaćuje nađe rješenje kako bi se ona isplatila i blokiranim državnim službenicima i namještenicima. Kako sada stvari stoje, to se nije dogodilo. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.