Šefovi policija u Zagrebu: Počinje novi režim kontrole migranata na granici

Foto: Hina

DANAS se održao sastanak šefova policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koji su dogovarali moguća rješenja za migrantsku krizu.

Ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić nakon toga je objasnio kako će se vršiti profilacija migranta i izbjeglica.

"Potpisat ćemo zajedničku izjavu o tome kako ćemo profilirati i prevoziti migrante s grčko-makedonske granice prema Njemačkoj. Zajednička profilacija će biti na grčko-makedonskoj granici kao i registracija.

Svaka država će garantirati za migrante koji su registirirani u Gevgeliji i tako će ići do Preševa onda će preuzet policija Srbije do Šida, zatim Hrvatska prevozi do Dobove, a slovenska strana prema Šentilju i onda će oni migranti koji žele ostati u Austriji a ostali idu prema Njemačkoj", rekao je Dominić, prenosi N1.

"U našoj zajedničkoj izjavi upoznat ćemo vlade ovih pet zemalja s dogovorom i poslat ćemo ga i u Vijeće Europe da se s njim upoznaju svi šefovi zemalja EU koji su na sastanku u Bruxsellesu. Cilj nam je da migranti što bezbolnije prelaze iz Grčke prema Austriji i da nema famoznih povrata. Nakon ovog sastanka ćemo razgovarati s našim pretpostavljenima tj. ministrima unutarnjih poslova i premijerima da se u balkansku rutu uključe zemlje Bugarska i Albanija jer kad se zatvori makedonska granica može doći do priliva migranata u te zemlje.

Sama kvota nije točno definirana

Poslat ćemo ljude iz svih zemalja na zaštitu zelene granice što se tiče Grčke i Makedonije. Ovo što smo dogovorili stupa na snagu s današnjim danom."

Rekao je također i kako će se kvote za propuštanje migranata mijenjati ovisno o događanjima u Njemačkoj i Austriji.

"Nije točno definirana sama kvota jer se mijenja iz dana u dan. Moramo pratiti što se događa u Njemačkoj i Austriji. Kako će oni tražiti kvote tako ćemo im mi slati. Ako se napravi dobra profilacija povrata ne bi trebalo biti. Ako bude povrata dogovorit ćemo na sljedećem sastanku kako ćemo ih vaćati", rekao je Dominić i naglasio kako će oni koji ne prođu profilaciju ostatni na hot spotovima u Grčkoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.