"Osobi iz HDZ-a zasmetao je moj lajk na Fejsu. Vratila sam im stranačku iskaznicu"

Foto: Index

"ZVALA me jedna osoba iz HDZ-a koju je naljutilo jer sam na Facebooku lajkala nekome kome, eto, nisam smjela", govori za Index Dubrovkinja Karloti Bender, koja je zbog toga dubrovačkom HDZ-u, kako nam je rekla, vratila člansku iskaznicu.

O stranačkom praćenju kome se što lajka na društvenim mrežama kruži puno priča. Tako se govori da pojedine stranačke organizacije prate tko s kim prijateljuje, što lajka...

Priča Karloti Bender, koju je ispričala za Index, govori kako stranke, poglavito HDZ, funkcioniraju.

Prije svega, recimo da su ovdje glavni uzrok tenzija nedavno održani izbori. Radi se o kotarskim izborima, koji su u Dubrovniku izazvali dosta pozornosti. To su izbori gradskih četvrti. Sami po sebi oni su beznačajni u gradu od ni 40 tisuća stanovnika, a građanski život svode na politički ritual od kojeg se očito bolje živi.

"Pitali su me zašto lajkam objave onih koji djeluju protiv HDZ-a"

"Ovo su bili kotarski izbori, prema mom mišljenju, tu i nije bitno tko je koja stranka, to je neka odskočna daska za dalje. Pogotovo jer smo valjda te 1991. dobili demokraciju koja nam je donijela slobodu govora. Mislim da svatko treba imati svoje mišljenje i glasati prema savjesti kako misli da je najbolje.

Pred izbore ja sam lajkala Facebook statuse jedne osobe. I onda sam dobila poziv jedne osobe iz stranke, koja u njoj ima i neku svoju, možemo reći, funkciju. Ta osoba me pitala što ja to radim, zašto lajkam objave onih koji djeluju protiv HDZ-a... Pa gdje ja to živim? U slobodnoj državi ili jednostranačkom društvu?" zapitala se Bender.

Kaže da joj je ta osoba rekla da su joj javili za lajk.

"Pazite, postoje oni koji prate i javljaju. Koje su osobe te koje prate tko je što objavio i tko je što lajkao? Tko to prati? Pa to je kao UDBA. Nema razlike. Meni ne pada na pamet čitati neke statuse i gledati tko je lajkao", ističe.

"Neću da me se zove pred izbore"

Govori da to nije prvi put.

"Još jednom su me prije zvali, tada im je smetao jedan moj komentar oko pitanja socijalne skrbi u Dubrovniku. Ovo je bio drugi put. I rekla sam: e nećete više. Meni to ne treba. Mislim, radi se samo o lajku. Kome je on bitan? To je nešto virtualno. Vama mogu lajkati tekst bez da ga pročitam, ali to je bezvrijedno. No njima je važno", kaže.

Još joj nešto smeta.

"Neću da me se zove pred izbore. Nijedna stranka ne smije zvati pred izbore, bio to HDZ, SDP ili Most. Pred ove izbore su me zvali. Nema zvanja! Neću da me se zove i govori mi se za koga da glasam. Doduše, tu je prije bilo još gore, prije su ti pozivi češći bili. Sad su valjda uvjereni da imaju dovoljno glasova. Ili lajkova", izjavila je.

Poziv zbog lajkanja se dogodio u nedjelju, na sam dan izbora.

"U ponedjeljak sam pošla u poštu, stavila u kuvertu člansku iskaznicu HDZ-a i vratila im je preporučenom pošiljkom. Neću više biti član takve stranke. Izašla sam iz stranke", navela je.

"Od stanke nikad ništa nisam dobila, nikad ništa nisam tražila"

U HDZ je ušla prije 22 godine.

"Tu sam 22 godine bila jer sam to htjela, ušla sam jer sam mislila da stranka ide u pozitivnom smjeru. Ali mislim da se pogubila. Svi na izbore gledaju kao na odskočnu dasku za dalje. Nema tu ideje da se učini bolji kotar, bolji grad, bolja država. Kriva je cijela percepcija.

Evo, imamo ove kotareve koji bi se sami morali brinuti za komunalne probleme. Ali tu se ne radi za dobrobit. Recimo, doslovno su građani morali inicirati da se peru ulice. Iako, to moram reći, tu se jedan član kotara doista potrudio i sve dao od sebe po tom pitanju. Zanima me sad kako će Uvala Lapad biti okićena za Novu godinu", govori.

"Što smo stvorili od 1991. godine? Gdje su tvornice? Sve je prodano osim šuma i voda. Gdje su radna mjesta? Samo množe ljude po kancelarijama da bi dobili glasove na izborima. Turizam? To je sporedno, a oni to prave glavnom granom.

Sve to mi smeta pa sam izašla iz stranke. Od nje nikad ništa nisam dobila, nikad ništa nisam tražila. Ne treba mi da me netko zove i govori za koga ću glasati ili gleda kome ću lajkati na Facebooku. To je jednoumlje", zaključila je dojučerašnja članica HDZ-a Karloti Bender.

HDZ: Ne bavimo se s tim tko lajka čiji post na Facebooku

Index je kontaktirao i dubrovački HDZ. Pitali smo ih kako komentiraju ove navode. Oni su naveli kako Bender nije član Gradskog odbora HDZ-a, tijela od dvadesetak članova.

"Gospođa Karloti Bender jest članica HDZ-a, ali nije članica Gradskog odbora HDZ-a grada Dubrovnika. Gradska organizacija se ne bavi s tim tko lajka čiji post na Facebooku. Pravo svakog je da lajka ono što želi, stoga ako uistinu postoji ‘jedna osoba’ koja je zamjerila lajk gospođi Karloti Bender, to sigurno nije ni jedan dužnosnik Gradskog odbora HDZ-a. 

Kada bi dužnosnik gradskog odbora HDZ-a napravio takvo nešto i nekom od članova zamjerao lajkanje na Facebooku isti bi od strane Gradskog odbora HDZ-a bio odmah momentalno sankcioniran.

HDZ u Gradu Dubrovniku ima više od 1200 članova, tako da ne možemo znati što je kome tko kada rekao. Ono na što možemo utjecati je odnos dužnosnika prema članovima i, naravno, odnos dužnosnika prema našim sugrađanima”, stoji u odgovoru dubrovačkog HDZ-a.