Doktorica u Zagrebu lijepi plakate protiv cijepljenja, a nitko joj ništa ne može

POZNATA hrvatska antivakcinalistica Lidija Gajski pokrenula je u prosincu pravi rat sa zagrebačkim Domom zdravlja Centar u kojem radi.

Ona u hodniku pored svoje ordinacije preko plakata Zavoda za javno zdravstvo i Grada, koji promovira cijepljenje protiv HPV-a, uzročnika šest vrsta karcinoma, osobito raka vrata maternice, uporno lijepi svoje antivakcinalističke poruke. Dom zdravlja ih uklanja, a Gajski ih ponovno lijepi.

„Ovo je laž i propaganda“, piše Gajski na svojem plakatiću. „HPV cjepivo je nepotrebno i beskorisno, a može biti i škodljivo“, poručuje u poruci koju potpisuje.

Podrška antivakcinalista

Neki hrvatski mediji i antivakcinalisti okupljeni na društvenim stranicama hvale ovu akciju, koju doživljavaju hrabrom pobunom protiv sustava i zlih farmaceutskih kompanija koje se bogate na nezdravim cjepivima.

Pobornici na svojim stranicama na Facebooku akciju Gajski nazivaju pasivnim otporom uoči Dana mimoza posvećenog prevenciji raka vrata maternice i drugih ginekoloških tumora. Tvrde da je slika plakata s naljepnicom autentična i pozivaju istomišljenike da je šire.

Podršku Gajski na Facebooku dao je i njezin vjerni pobočnik, antivakcinalist Srećko Sladoljev, koji u posljednje vrijeme svoju borbu i usluge izvozi preko granice u Vojvodinu.

Pokušali smo razgovarati s dr. Gajski. Na telefon nam se prošli tjedan javio njezin medicinski tehničar koji je obećao da će nas ona nazvati, međutim, to se do danas nije dogodilo.

Natpis s tipfelerom

Osuda Doma zdravlja

U razgovoru za Index ravnateljica doma, doc. dr. sc. Antonija Balenović, rekla nam je da se s antivakcinalističkim naljepnicama internistice Gajski bore već više od mjesec dana te da više ne znaju što učiniti.   

„Vezano uz natpise koje je Lidija Gajski, dr. med., spec. internist, nalijepila preko fotografije promotivnog plakata o prevenciji infekcije HPV-om i drugim spolno prenosivim bolestima, izvješćujemo Vas kako je Dom zdravlja Zagreb - Centar dana 14. prosinca 2018. godine primijetio spomenute natpise te je odmah isti dan poduzeo potrebne radnje koje se odnose na njihovo skidanje“, stoji u službenom dopisu koji nam je upućen iz Ravnateljstva.

„Doktorica Gajski je već ranije pisanim putem upozoravana da u ime Doma zdravlja Zagreb – Centar ni u njegovim poslovnim prostorima nije ovlaštena iznositi stavove koji nisu u skladu sa službenim smjernicama Ministarstva zdravstva. Od doktorice Gajski je dana 14. prosinca 2018. godine zatraženo očitovanje te je još jednom upozorena na nedopustivost isticanja takvih obavijesti. Imenovana se očitovala o predmetnom događaju zastupajući i dalje svoje teze ističući da je to njeno pravo, te su u tijeku daljnje procedure sukladno zakonskim propisima“, poručuju iz Doma.

Upućeni smatraju da je veliki problem u tome što razne liječničke udruge i komore u ovakvim situacijama rijetko odlučuju sankcionirati svoje članove.

Natpis se u mjesec dana više puta skidao

Borba protiv znanosti i zdrave pameti

Svojim 'pasivnim otporom' Gajski i Sladoljev nastavljaju svoj rat protiv znanosti i zdravog razuma već mnogo puta viđenim metodama.

Ovdje treba istaknuti da cijepljenje protiv HPV-a nije obavezno, pa koncept borbe za slobodu izbora, za koju oni često tvrde da se bore, uopće ne postoji. U tom smislu nova akcija ima smisla jedino kao samoreklama.

Kao drugo, dvojac ovdje dosljedno svojoj metodologiji odabire previdjeti i prešutjeti sve fascinantne uspjehe koji su u svijetu ostvareni cijepljenjem protiv HPV-a.

Naime, jedna nova studija provedena u Australiji, a objavljena u jednom od najuglednijih svjetskih medicinskih časopisa Lancetu, pokazala je da su u toj zemlji, zahvaljujući programu cijepljenja protiv HPV-a uvedenom 2007., infekcije tipovima HPV-a najodgovornijim za rak vrata maternice do 2018. smanjene za čak 77%. Prema projekcijama autora do 2028. u Australiji bi se situacija mogla toliko poboljšati da bi se rak maternice dijagnosticirao kod manje od četiri žene na 100.000 godišnje, a do 2066. kod manje od jedne godišnje, čime bi se ta bolest praktički potpuno iskorijenila.

Neki opskurni mediji posljednjih dana šire panične deznformacije prema kojima se u Australiji navodno bilježi nagli porast pojavnosti raka vrata maternice. No podaci australskih vlasti jasno ih demantiraju (grafikon dolje). Australija je već godinama zemlja s visokom procijepljenošću protiv HPV-a i visokim skriningom te s vrlo niskom pojavnošću raka vrata maternice. Trajno bilježi trend pada, a kroz nekoliko godina on bi ondje mogao postati stvar prošlosti.

Stotine tisuća smrti godišnje

HPV je uzrok više od 90% slučajeva raka vrata maternice koji je četvrti uzrok smrti od raka kod žena. Procjenjuje se da je u 2012. u svijetu zabilježeno oko 528.000 novih slučajeva te da ih je 266.000 umrlo. Od tog broja oko 70 posto bilježi se u zemljama u razvoju. U Hrvatskoj godišnje obolijeva oko 370 žena, a umire oko 100. Ove brojke pokazuju kakvu odgovornost na sebe preuzimaju borci protiv cjepiva.

Otpor cijepljenju uglavnom pružaju samo razne vjerske organizacije koje smatraju da cijepljenje potiče promiskuitet i antivakcinalisti koji to uglavnom rade iz financijskih razloga. Naime, antivakcinalizam, kao i tzv. alternativna medicina, žive od ocrnjivanja i širenja strahova od konvencionalne medicine i farmaceutske industrije jer nemaju vlastitih znanstveno potvrđenih uspjeha.

Za normalnog čovjeka nema dvojbi

Dr. sc. Goran Tešović, specijalist pedijatrijske infektologije, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, kaže da postoje brojni dokazi u prilog učinkovitosti cjepiva protiv HPV-a iz kontinuiranog praćenja u brojnim populacijama.

„Nakon iskustva s više od 200 milijuna primijenjenih doza cjepiva, uglavnom četiri i devet valentnog cjepiva, podaci nedvojbeno ukazuju na njihovu učinkovitost. Ona se najjasnije ogleda u populaciji koja sustavno provodi cijepljenje već desetak godina – australskoj. Ondje je incidencija infekcija HPV-om drastično pala. To je definitivan dokaz onoga što se očekivalo“, rekao je.

„Isto vrijedi za sva cjepiva. Epidemiologija potvrđuje učinkovitost cijepljenja. To antivakcinalisti stalno zanemaruju. Zdravo, odgovorno ponašanje u suvremenoj vakcinologiji podrazumijeva kontinuirano praćenje reaktogenosti i učinkovitosti u populacijama u kojima se primjenjuju. Nema tu nikakvih dvojbi ni po pitanju učinkovitosti niti po pitanju neškodljivosti cjepiva protiv HPV-a. To je cjepivo koje sprječava razvoj najvećeg broja malignih neoplazija kako materičnog vrata tako i nekih koje se pojavljuju u odraslih muških osoba. To su primjerice analni karcinom, karcinom penisa i karcinom grkljana. Za normalnog čovjeka tu po meni nema nikakvih dvojbi“, istaknuo je Tešović.

Hrvatska ozbiljno zaostaje za razvijenim zemljama

Nažalost, procijepljenost cjepivom protiv HPV-a u Hrvatskoj se kreće oko 13% i značajno zaostaje za postocima u razvijenim zemljama.

Dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a, kaže da je u Hrvatskoj, gdje je od početka 2016. godine dostupno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a, odaziv vrlo nizak.

„U 2018., kad je cijepljenje bilo besplatno za učenice i učenike osmih razreda, upotrijebljeno je 11.000 doza cjepiva. S obzirom da se u toj dobi cijepi s dvije doze, procjenjujemo da je cijepljeno oko 5.500 osmoškolaca. Od toga broja, oko 30% je primijenjeno u dječaka, a 70% u djevojčica. Prema tome, u 2018. godini na cijepljenje se odazvalo oko 20% djevojčica i oko 9% dječaka osmih razreda osnovnih škola“, kaže naš epidemiolog.

U Zagrebu je cijepljeno oko 1.000, u Međimurskoj županiji oko 600, a u Krapinsko-zagorskoj županiji oko 500 djece. Najmanje djece cijepljeno je u Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

No, prema podacima Hrvatske Lige Protiv Raka, unatoč slaboj procijepljenosti, efekti prevencije već se vide, među ostalim u činjenici da je broj oboljelih od raka vrata maternice od 2008. godine do danas pao sa 387 na 279 godišnje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.