Dolar ostao gotovo nepromijenjen prema košarici valuta

Foto: EPA

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, dok ulagači procjenjuju kada bi središnje banke zapadnih zemalja mogle početi smanjivati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,02 posto, na 103,87 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti pala 0,2 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0840 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, pa je njegov tečaj skliznuo na 150,10 jena.

Tečajevi nisu prošloga tjedna osjetnije oscilirali

Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta nisu prošloga tjedna osjetnije oscilirali, a u fokusu ulagača bili su novi podaci o inflaciji.

U SAD-u je u siječnju indeks cijena za osobnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao za 0,3 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope u lipnju.

A kako čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata, dolarov indeks porastao je polovicom tjedna iznad razine od 104 boda.

No, krajem tjedna skliznuo je ispod te razine.

U petak je, pak, Eurostat objavio da je inflacija u eurozoni u veljači skliznula na 2,6 posto na godišnjoj razini, s 2,8 posto mjesec dana prije.

Ti podaci učvrstili su procjene na tržištu da će Europska središnja banka zadržati kamatne stope na rekordnim razinama do polovice godine.