Dolar oštro pao prema euru i britanskoj funti

Foto: EPA

NA SVJETSKIM valutnim tržištima američki je dolar prošlog tjedna oštro pao prema euru i britanskoj funti, zahvaljujući nadi ulagača u uređeni izlazak Britanije iz Europske unije, ali i zbog očekivanja da će Fed uskoro ponovno smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 1 posto, na 97,40 bodova, što je njegov najveći tjedni gubitak u posljednjih 17 tjedana.

Pritom je tečaj eura prema dolaru skočio 1,2 posto, na 1,1169 dolara, najvišu razinu u dva mjeseca.

No dolar je blago ojačao u odnosu na japansku valutu, za 0,1 posto, pa je njegova cijena dosegnula 108,45 jena.

Nada u uređeni Brexit

Oštar pad tečaja dolara prema euru zahvaljuje se nadi ulagača da bi Britanija mogla izaći iz Europske unije na uređeni način.

Naime, u četvrtak su čelnici 27 zemalja članica EU-a na sastanku na vrhu u Bruxellesu jednoglasno odobrili novi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Tako bi Britanija mogla izaći iz EU-a na uređeni način 31. listopada, no taj dogovor trebao bi podržati i britanski parlament, koji će zasjedati u subotu.

Zajedničku europsku valutu ove su godine pogodili loši podaci iz proizvodnje u eurozoni, kao i zabrinutosti da bi zaoštravanje tenzija između SAD-a i Kine moglo dodatno zakočiti aktivnosti u gospodarstvu eurozone.

Novi dogovor između Bruxellesa i Londona o Brexitu i popuštanje napetosti u američko-kineskim trgovinskim odnosima ublažili su stoga pritiske na slabljenje eura.

Zahvaljujući dogovoru o Brexitu snažno je prošloga tjedna porasla i vrijednost britanske valute. Tako je polovicom tjedna tečaj funte dosegnuo 1,2988 dolara, najvišu razinu u pet mjeseci.

Dolar je, pak, bio pod pritiskom očekivanja da bi američka središnja banka zbog usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u listopadu mogla još jednom, već treći put ove godine, smanjiti ključne kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.