Dolar prema košarici valuta ojačao nakon tri tjedna pada

Foto: EPA

NA SVJETSKIM je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla nakon tri tjedna pada, a u fokusu ulagača bila je sjednica čelnika američke središnje banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 97,33 boda, pa se odmaknuo od najniže razine u tri mjeseca.

Pritom je tečaj eura prema dolaru oslabio 0,3 posto, na 1,1255 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je, pak, 2 posto, na 107,35 jena.

Na početku tjedna činilo se da će euro nastaviti jačati u odnosu na američku valutu i četvrti tjedan zaredom. U srijedu je, naime, njegov tečaj dosegnuo 1,1422 dolara, najvišu razinu u tri mjeseca.

Tečaj eura pao

No u drugoj polovini tjedan tečaj eura znatno je pao jer su splasnule nade ulagača u brzi oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica na svjetskim burzama, dok su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

U fokusu ulagača bila je sjednica čelnika američke središnje banke.  

Fed je u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, objavio da bi u ovoj godini američko gospodarstvo moglo pasti 6,5 posto, a iduće porasti 5 posto.

Poručio je i da će ključne kamatne stope ostati niske sve do 2022. godine jer, kako je rekao predsjednik Feda Jerome Powell, predstoji dugi put oporavka.

"Fedova poruka da će zadržati kamatne stope stabilne do 2022. navela je ulagače na zaključak da je Fed više zabrinut za tempo oporavka gospodarstva nego prije“, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.