DORH detaljno opisao stravu u Solinu. Ubio starca zbog čokolade i spajalica

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL, Facebook

MONSTRUMU koji je ubio 92-godišnjeg susjeda Vicencija Uvodića i teško ozlijedio njegovu 87-godišnju suprugu Senku sutkinja istrage Županijskog suda u Splitu odredila je istražni zatvor. 

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je danas priopćenje o tome što se točno dogodilo na dan kada je monstrum počinio stravičan zločin.

"Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 24. siječnja 2019. počinio navedena kaznena djela od 18,20 do 18,35 sati u stanu u Solinu u koji je ušao s ciljem da usmrti žrtve i nakon toga zadrži za sebe njihove vrijedne predmete. Osnovano se sumnja da je ušao u njihov stan svjestan da mu supružnici ne mogu pružiti otpor te tupo-tvrdim predmetima više puta udario žrtve (1932. i 1927.) u glavu i muškarcu nanio ubodnu ranu nožem u predjelu lijeve strane trbuha. Od zadobivenih ozljeda u vidu nagnječenja, rasjekotina i posjekotina muškarac (1927.) je preminuo na mjestu događaja, dok je žena (1932.) zadobila teške i po život opasne ozljede glave. 

Ukrao sat, nakit, čokolade i spajalice

Osnovano se sumnja da je osumnjičenik potom iz stana uzeo ručni sat, zlatni nakit, sitni metalni novac, čokolade, upaljače i spajalice, oštetivši žrtve za točno neutvrđenu vrijednost. 

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku), zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičenik boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a) i zbog postojanja teških okolnosti počinjenja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 4. ZKP-a). 

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedeni prijedlog državnog odvjetništva i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor temeljem predloženih zakonskih odredbi u trajanju od mjesec dana", priopćili su iz DORH-a.

U masakru koristio i bat, i čekić, i nož

Stravičan zločin se dogodio u četvrtak kasno popodne, a prvu dojavu o njemu dobila je Hitna pomoć oko 19 sati kada ih je nazvao susjed nastradalog muškarca i žene i zatražio da dođu spasiti 87- godišnjakinju. Policija je ubrzo uhitila 24- godišnjeg osumnjičenika koji stanuje u istoj zgradi kao i njegove žrtve. Da je on napadač, policiji i susjedu koji je alarmirao bolnicu i policiju rekla je teško ozlijeđena žena.

Za ovo kazneno djelo predviđena je maksimalna zatvorska kazna u trajanju do 50 godina.

Do osumnjičenog mladića policija je došla kada je nesretna žena nakon sat vremena, oko 19 sati, došla k svijesti i uspjela alarmirati susjede. Tada im je rekla tko ih je napao, a oni su pozvali policiju koja je stigla vrlo brzo. Osumnjičeni mladić, ispričali su nam susjedi, čak je navodno sa svojim ocem, nakon što se po zgradi pronijela vijest da je došlo do zločina, došao dva kata ispod svog stana vidjeti što se dogodilo sa susjedom. Do tada je igrao igrice na računalo u svom stanu.

Kad su policajci stigli po njega, bio je vrlo smiren i hladan, za razliku od članova svoje obitelji koji su bili u šoku. Bez ikakva odugovlačenja ili opiranja mirno je sjedio i slušao upute istražitelja, bio je vrlo kooperativan te im je dao svoju odjeću i obuću."