DORH pokreće kazneni progon protiv šefa PPD-a nakon otkrića Indexa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DRŽAVNO odvjetništvo ipak je pokrenulo kazneni progon čelnika Prvog plinarskog društva Pavla Vujnovca zbog utaje ogrlice vrijedne preko pola milijuna eura.

Index je prvi objavio priču o skupocjenoj ogrlici koju je šef PPD-a pokušao unijeti u Hrvatsku na zagrebačkom aerodromu bez plaćanja carine. 

Priopćenje općinskog državnog odvjetništva

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici priopćilo je da je prošlog tjedna, u petak 22. srpnja 2022., donijelo rješenje o provođenju istrage "protiv hrvatskog državljanina (1974.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza ili carine iz članka 256. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona".

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 48-godišnjak 25. lipnja 2022., prilikom carinske kontrole u zračnoj luci, carinskom službeniku rekao da ne posjeduje robu koja podliježe carinskoj kontroli, svjestan da kod sebe ima kožni etui s ogrlicom od dragog kamenja i bijelog zlata vrijednom 507.436,00 eura, za koju carinska obveza iznosi 1.048,357,00 kuna", priopćilo je tužiteljstvo.

Prvo nisu kazneno prijavili šefa PPD-a zbog švercanja ogrlice od pola milijuna eura, sad su se predomisli

Podsjetimo, Vujnovca je carina s ogrlicom vrijednom preko pola milijuna eura zatekla prilikom povratka iz Švicarske, no najprije je zbog neprijavljivanja vrijedne robe bio prekršajno prijavljen jer je nadležno tužiteljstvo zaključilo da tu nema kaznenog djela s objašnjenjem da se nije radilo o "zabranjenoj robi". U međuvremenu se nešto u tumačenju očito promijenilo pa je šef PPD-a prijavljen i kazneno. 

Inače, u članku 256. Kaznenog zakona stvari su prilično jasne. Propisano je da utaju poreza ili carine predstavlja svako neprijavljivanje robe koje bi za posljedicu imalo izbjegavanje plaćanja porezne ili carinske obaveze veće od 20.000 kuna.

Kako smo doznali nekoliko dana nakon otkrića o ogrlici, Vujnovca carina traži da plati nešto više od milijun kuna poreznog duga da bi mogao do komada nakita koji je pokušao poskrivećki unijeti u Hrvatsku. To nema veze s kaznenim progonom koji je pokrenulo državno odvjetništvo.

Vujnovac tvrdi da nije znao da treba prijaviti ogrlicu od pola milijuna eura

Podsjetimo još i na Vujnovčev odgovor Indexu na niz pitanja koja smo mu postavili o ogrlici.

"G Vujnovac žali zbog previda koji se dogodio iz neznanja. Sva davanja i porezi bit će plaćeni sukladno važećim pravnim propisima", jedini je odgovor koji smo dobili. 

Od zaposlenja do jednog od najbogatijih Hrvata u 16 godina

Društva povezana s Vujnovcem bave se nizom djelatnosti - od energetike, preko trgovine, do turizma. Pritom uspješno posluju s državom, a samo je PPD prošle godine, prema službenim podacima, iz državnog budžeta inkasirao malo više od 54 milijuna kuna. Mreža tvrtki povezanih s Vujnovcem bliska je hrvatskim tajnim službama, među njegovim partnerima je, primjerice, Josip Jurčević, bivši visokopozicionirani zaposlenik SOA-e.

Prema službenoj biografiji Vujnovac se, nakon diplome na osječkom Ekonomskom fakultetu, 2006. godine na natječaju zaposlio u Prvom plinarskom društvu, a danas je jedan od najimućnijih i najmoćnijih ljudi, vjerojatno ne samo u Hrvatskoj. Ruski mediji su prije pet godina informirali da je PPD s Gazpromom potpisao ugovor o isporuci plina u Hrvatsku do 31. prosinca 2027. godine, kojim se Gazprom obvezuje na isporuku jedne milijarde prostornih metara plina godišnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.