Tužiteljstvo nakon gotovo 10 mjeseci skupilo sve dokaze u slučaju Matijanić

Foto: Index

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu, u postupku koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja, a zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja preminulog novinara Indexa Vladimira Matijanića, nakon gotovo 10 mjeseci prikupilo je sav dokazni materijal te se uskoro očekuje njihova odluka. 

Nakon gotovo 10 mjeseci skupili sve dokaze

"Trenutno je u tijeku razmatranje dokazne građe prikupljene u dosadašnjem tijeku postupka te donošenje meritorne državnoodvjetničke odluke", stoji u službenom odgovoru koji smo dobili od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. 

Kako su nam potvrdili, u međuvremenu su zaprimili posebno vještačenje, odnosno pisani nalaz i mišljenje Zavoda za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, čime je i formalno okončan dokazni postupak. Odvjetništvo za sada nije preciziralo u kojem roku bi se mogla donijeti odluka o tome hoće ili neće pokrenuti proces protiv odgovornih za smrt novinara.  

Podsjetimo, Vladimir Matijanić umro je u petak, 5. kolovoza, u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te se sumnjalo na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

Četiri dana prije smrti nije imao ni adekvatan pregled niti je primljen u bolnicu

Činjenica je da je Matijanić od utorka do petka tog kobnog tjedna tražio pomoć splitskih liječnika. U ta četiri dana ne samo da nije bio hospitaliziran nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. Primljen je na Hitnom prijemu splitske Infektologije 2. kolovoza, kamo je došao sa simptomima covida, no otpušten je kući.

Dva dana kasnije, 4. i 5. kolovoza, na dan smrti, više je puta zvao splitsku Infektologiju i medicinskim djelatnicima izgovorio sve dijagnoze koje ima te im rekao da nema snage napraviti ni nekoliko koraka. "Javite se za pet dana ako ne bude bolje" i "pišajte u lonac pored kreveta", savjeti su koje je, među ostalima, dobio od splitskih medicinskih djelatnika.

Matijanić je 5. kolovoza ekipu hitne pomoći koja je došla u njegov dom na intervenciju tražio da ga hospitalizira, no ostavili su ga kod kuće. Objasnili su mu da ima "normalne simptome covida". Isti tim hitne pomoći došao je sat i pol kasnije te ga je neuspješno reanimirao i na kraju proglasio smrt.

Unatoč nepravilnostima Ministarstvo financija zaključilo da zdravstveni sustav funkcionira

Zdravstvena inspekcija još je u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić uz zaključak da nepravilnost nije bila ključna za smrt. "Zdravstveni sustav funkcionira", bio je glavni zaključak povjerenstva Ministarstva zdravstva, koje je postupalo nakon inspekcijskog nalaza.

Gotovo deset mjeseci od Matijanićeve smrti i dalje nemamo odgovor na pitanje kako Matijaniću, čovjeku s toliko ozbiljnih podliježućih bolesti koje su ga činile posebno rizičnim za težak oblik covida, nije pošlo za rukom da u četiri dana bude temeljito i adekvatno pregledan. 

Tri mjeseca trajala dostava vještačenja

Naglasimo kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu još u studenom prošle godine imalo gotovo sve dokaze u slučaju Matijanić. Do tada su imali inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Kliničkog bolničkog centra Split, izvješće Hrvatske komore medicinskih sestara, kao i Hrvatske liječničke komore te cjelokupnu potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Zaprimili su i nalaz te mišljenje sudsko-medicinskog vještačenja Zavoda za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu za kojeg su tada procijenili da treba doradu. 

Od tog istog fakulteta u studenom je zatraženo novo multidisciplinarno medicinsko vještačenje. Ta vještačenja bila su gotova u veljači ove godine, no tada je krenula i administrativna zavrzlama između Odvjetništva u Splitu i Medicinskog fakulteta koja je sada i okončana.