Tko su prijavljeni antimaskeri? Većina nije iz Zagorja, prijavljena i Bernarda Jug

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

I DANAS su se nastavili prosvjedi antimaskera pred osnovnom školom u Krapinskim Toplicama.

Već oko 8 sati ujutro, kada su pred školu došli Kristijan Gaćina te njegov sin, koji uz suglasnost roditelja odbija u hodniku škole nositi masku pa već danima ne ide na nastavu, priveden je jedan prosvjednik koji je policiji odbio dati izjavu. 

 

Ostatak vremena prosvjed je protekao uglavnom mirno, uz nekoliko okupljenih i sporadična dobacivanja novinarima da su strvinari ili da je njihov posao sličan Hitlerovom. 

Među osam prijavljenih i roditelji dječaka, za još sedam osoba policija traga

Policija je danas objavila da je prijavila osam osoba, a među njima su i roditelji učenika koji ne žele da njihov sin stavi masku od ulaza u školu do učionice. Dosad je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno 26 prekršaja ispred škole u Krapinskim Toplicama - jedan prekršaj po čl. 6. Zakona protiv javnog reda i mira (narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem), pet prekršaja iz 7. i čl. 11. Zakona o javnom okupljanju (neprijavljeno javno okupljanje na mjestu gdje je to zabranjeno), sedam prekršaja po čl. 47. st. 2. t. 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru), 13 prekršaja iz čl. 16. Zakona o osobnoj iskaznici (odbijanje davanja osobne iskaznice na uvid, na traženje službene osobe).

Osim osam osoba koje je prijavila, policija, doznajemo, za još sedam osoba utvrđuje identitet na snimkama od proteklih dana. 

Kako smo doznali, otac dječaka Kristijan Gaćina prijavljen je dva puta za nenošenje maske, u četvrtak i petak, pri ulasku u školu. U petak je prijavljen i zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju, konkretno članaka 7. i 11., koji se odnose na neprijavljeno javno okupljanje na mjestu gdje je to zabranjeno (školska ustanova).

Majka dječaka je prijavljena po Zakonu o osobnoj iskaznici jer u ponedjeljak policajcima nije željela dati na uvid osobnu. 

Tri prijave dobila je Bernarda Jug, glavna poticateljica na prosvjede pred školom

Index doznaje da je među prijavljenima Bernarda Jug, osoba koja najviše potiče na prosvjede pred školom u Krapinskim Toplicama. Ona iznimno aktivno sudjeluje u grupi u kojoj se odvijaju dogovori za prosvjede, a jako je aktivna i na svojim društvenim mrežama, pozivajući prosvjednike da se pridruže prosvjedu i huškajući na novinare, ravnatelja, djelatnice Centra za socijalnu skrb...

Bernardu Jug, koja je inače s područja Virovitičko-podravske županije, a predstavlja se kao učiteljica, premda nije poznato radi li trenutno u nekoj školi ili ne, policija je prijavila u petak i u ponedjeljak zbog nedozvoljenog javnog okupljanja pred školom u Krapinskim Toplicama. 13. ju je prijavila i po Zakonu o osobnoj iskaznici odnosno za odbijanje davanja na uvid osobne iskaznice policajcima. 

Jučer i danas u Krapinskim Toplicama više nije viđena. 

Jug je s područja Virovitice, 2020. je prijavljena za širenje lažnih glasina

Inače, policija je Jug, kako smo doznali, 2020. kazneno prijavila za širenje lažnih i uznemirujućih glasina, što je završilo na Općinskom sudu u Virovitici. Poznato je da je Jug i ove godine, nakon potresa na Baniji, po društvenim mrežama širila snimke na kojima govori kako se krade humanitarna pomoć. 

Pet od osam prijavljenih nije iz Krapinsko-zagorske županije

Inače, petero od osmero prijavljenih zbog prekršaja pred školom u Krapinskim Toplicama uopće nije s područja Krapinsko-zagorske županije. Osim Jug koja je iz Virovitičke županije, troje je sa šireg zagrebačkog područja, a među njima je i muškarac koji je u petak sudjelovao u upadu u školu, a predstavlja se kao novinar Z1 televizije. Jedna prijavljena osoba je iz Međimurja. 

Iz Krapinsko-zagorske županije su tek tri prijavljene osobe, od čega su dvoje roditelji dječaka koji ne žele da njihov sin nosi masku. 

Škola od Centra za socijalnu skrb tražila izvještaj što je dosad učinjeno

Policija istražuje i sam upad antimaskera u zgradu škole u petak, a o tome su danas uzeli izjave učitelja i osoblja škole.

Paralelno s policijskim postupanjem u ovom slučaju, odvijaju se i postupanja drugih institucija koje su uključene u ovaj slučaj. 

Posebna je pažnja sada usmjerena na centar za socijalnu skrb od kojeg je škola zatražila pojašnjenje što je dosad napravljeno u slučaju roditelja i sina koji ne pohađa nastavu zbog maske. 

"Danas smo uputili dopis CZSS-u da vidimo što su oni jučer napravili i što dalje. Od početka smo obavijestili telefonom CZSS i socijalnu radnicu, još u utorak, svaki dan imamo brifing s njima", rekao je danas ravnatelj Samson Štibohar. 

Sutra je novi brifing sa socijalnom službom, Fuchs spominjao procjenu o oduzimanju djeteta

Za sutra je, doznajemo, zakazan novi brifing, na kojem bi škola trebala doznati što je točno učinio Centar za socijalnu skrb. 

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je jutros da obrazovni proces nitko ne smije narušavati i da je trenutno proces oko učenika u Krapinskim Toplicama koji je odbio nositi masku u rukama socijalnih službi.

On je rekao da procedura - ako se stanje ne razriješi razgovorom - dalje uključuje procjenu o oduzimanju djeteta zbog neodgovornog ponašanja i zanemarivanja djeteta.

"Nadam se da do toga neće doći", rekao je Fuchs i dodao da je na djelu "vrlo tužna priča" u kojoj se dio roditelja neutemeljeno protivi nošenju maske, iako su one obavezne samo na hodniku i u toaletu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.