DOZNAJEMO Tete iz zagrebačkih vrtića idu u prosvjed: Od Bandića traže da ispuni 5 zahtjeva

Foto: FAH

NAKON što je Index pisao o lošim uvjetima rada u zagrebačkim gradskim vrtićima, doznajemo kako se odgajateljice spremaju za veliki prosvjed upozorenja na kojem će tražiti od Grada ispunjenje pet zahtjeva. Indexu je to otkrila Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, kulture i medija.

"Prosvjed je najavljen za 5. svibnja u 17 sati na Trgu bana Jelačića. Nadamo se kako odgajateljice neće biti izložene raznim pritiscima i zastrašivanjima od strane ravnatelja, kao što su to bile i prije posljednjeg prosvjeda, kojeg smo održali 2014. Očekujemo 250 sudionika i izvest ćemo performans koji će pokazati težinu našeg rada", rekla je Žilić.

Ističe kako će Gradu postaviti pet zahtjeva, za koja očekuju da se hitno ispune.

"Prvi je zahtjev za hitnim smanjenjem broja djece po grupama u zagrebačkim gradskim vrtićima. Drugo tražimo da se donese plan i razvoj mreže Grada Zagreba. Da se unaprijed planiraju smještajni kapaciteti te da se prati demografska slika i u skladu s tim planira povećanje kapaciteta.

Treći zahtjev je da se vrate stimulacije za dodatne i posebne programe koje vode odgajateljice. Odgajateljice su se same educirale i dodatno se pripremaju da bi vodile te posebne programe u vrtićima i trebaju za to biti plaćene.

Četvrti zahtjev je da Grad više izdvaja za igračke, didaktiku i sredstva za rad. Peti zahtjev je da postanemo ono što smo oduvijek trebali biti, socijalni partneri s Gradom. Da se o problemima razgovara putem dijaloga i da zajedno počinjemo rješavati probleme. Ovo je prosvjed upozorenja", rekla je za Index Božica Žilić.

"Jedemo što ostane iza djece, sad ćemo i to plaćati"

Kazala je kako im je ovog tjedna stigla obavijest u vrtiće da će odsad morati plaćati za prehranu.

"Stvar je u tome da mi jedemo ono što ostane od djece, znači ono što bi se inače bacilo. E sad ćemo i to morati plaćati i to je još jedan udarac na naša prava. Znači nećemo dobivati nikakav obrok po normativu za odrasle već ćemo i dalje jesti ako nešto ostane, a sad ćemo to i plaćati", kazala je ona.

Inače, Index je prije tjedan dana pisao o tome kako su odgajateljice u vrtićima preopterećene, te da, kao što je Žilić naglasila, u vrtićima ima čak 10.000 djece više od standarda koji je propisan.

"Naime, prema tom standardu u jednoj jasličkoj grupi u kojoj su djeca od 13 do 17 mjeseci, maksimalno može biti upisano osmero djece. Kod nas ih je upisano od 19 do 21, a u smjeni s dvadesetjednim tako malim djetetom radi samo jedna odgajateljica. Treba naglasiti da su to djeca koja još uvijek nose pelene i jedna odgajateljica mora brinuti da je 21 dijete presvučeno, čisto i nahranjeno te da mu se slučajno nešto ne dogodi.

Zatim, prema pedagoškom standardu u grupi gdje su djeca od 17 mjeseci do 3 godine može biti maksimalno 14-ero djece, ali u zagrebačkim vrtićima ih u jednoj grupi ima od 20 do 26.

Što su djeca starija to se i broj povećava pa tako u grupi gdje su 5-godišnjaci može biti maksimalno 20-ero djece, a u našim ih vrtićima ima u prosjeku po 30 u jednoj grupi.

Sve to se, naravno prelama preko leđa odgajateljica. Zbog ovih podataka rad je često nemoguća misija pa imamo sve češći odlazak mladih odgajateljica iz struke, a starije često zbog posla obole pa tako u Zagrebu dnevno imamo do 500 zaposlenih u vrtićima na bolovanju. Odgajateljice su iscrpljene i premorene", rekla je Božica Žilić.





 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.