Izbačen je iz DP-a, ali se jučer natjecao na DP-ovoj listi. Dobio 1271 glas

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Saborski zastupnik Josip Jurčević natjecao se jučer na europarlamentarnim izborima na listi Domovinskog pokreta (DP), iako je iz te stranke izbačen nakon što je odbio dati svoj potpis za Andreja Plenkovića i postati dio nove većine. 

Uzrok ovako neobične situacije leži u tome što je DP svoju listu za europarlamentarne izbore predao 23. travnja, dok je Jurčević iz stranke izbačen tek u svibnju, nakon što su završeni pregovori između HDZ-a i DP-a.

Dretar dobio samo 42 glasa više od Jurčevića

Jurčević je jučer nosio devetu poziciju na listi. Osvojio je 1271 preferencijalan glas, što je 1.94 posto od ukupnog broja glasova koje je DP dobio. Osvojio je više preferencijalnih glasova od čak pet kolega s liste, pri čemu je Davor Dretar kao poznato stranačko lice dobio samo 42 preferencijalna glasa više od njega.  

Podsjetimo, Jurčević je odbio biti dio nove većine jer je bio nezadovoljan ishodom pregovora. Tvrdio je kako je DP dobio jedno i pol ministarstvo, te da se Plenković samo fiktivno riješio Milorada Pupovca. Jurčević je u saboru osnovao klub zastupnika s Marijanom Pavličekom i Draženom Dizdarom, koji je u parlament ušao kao Kolakušićeva zamjena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.