Drama oko Bogdanića: Golovko prijavio Baldasaru savjetnika Hekmana za nezakonito postupanje

Foto: HRT

DRAMA oko razrješenja Dinka Bogdanića sa mjesta šefa Baleta HNK Split poprimila je epske razmjere. Rano popodne intendant Goran Golovko izvijestio je da su ga potjerali sa sjednice Kazališnog vijeća i da još uvijek nije dobio napismeno odluku o razrješenju Bogdanića, a nešto kasnije obavijestio je kako je zbog nezakonitog postupanja podnio prijavu protiv Milivoja Hekmana, savjetnika u Službi za kulturu, inače, bivšeg poslovnog ravnatelja kazališta u doba kada je intendant bio Milan Štrljić. Na današnjoj sjednici očekivalo se da se konačno formalizira odluka o razrješenju Bogdanića koja je inače donesena na prošloj sjednici prije 10 dana...

Od početka u krivo...

"Sjednica je od početka krenula u krivom pravcu, sve na način da je Milivoj Hekman zauzeo vodeću poziciju te onemogućio članovima Kazališnog vijeća i drugim sudionicima pravo na riječ. Iznosio je kontinuirano pravne stavove koji nisu utemeljeni u Zakonu o kazalištima, kao ni Statutu HNK Split, a svaki pokušaj argumentiranog suprotstavljanja završavao je agresivnim ispadima i uvredama. Tako je na upit tko će potpisati odluke sa posljednje sjednice Vijeća, ustvrdio da te odluke ne treba potpisivati, već da je potrebno imati detaljan zapisnik sa te sjednice te da je dosadašnja praksa izrade i potpisivanja odluka sasvim pogrešna. Ana Donadini Jajac, voditeljica pravne službe HNK Split, suprotstavila se, a Hekman je zatražio da joj se oduzme pravo na riječ ili da napusti sjednicu Vijeća", napisao je Golovko u dopisu upućenom gradonačelniku Ivi Baldasaru i pročelniku za kulturu Siniši Kuki, kojeg smo danas pokušali kontaktirati oko posljednjih zbivanja u kazalištu, ali bez uspjeha. 

"Hekman je tražio da napustimo sjednicu"

Golovko tvrdi da je Hekman prema njemu bio izuzetno agresivan i da mu se obraćao neprimjerenim rječnikom ne dopuštajući da sudjeluje u raspravi. Navodno ga je nazvao licemjerom.

"Nezakonito postupanje kulminiralo je kada je Hekman, suprotno Statutu HNK Split, kojim je određeno da u radu sjednica Kazališnog vijeća sudjeluju intendant i poslovni ravnatelj bez prava glasa, predložio da napuste sjednicu i eventualno nazoče samo dijelu vezanom za financijsko i programsko izvješće", izvijestio je Golovko. 

Na koncu je napustio sjednicu, zajedno sa poslovnom ravnateljicom Vesnom Čotić. Hekman je zatražio da sjednicu napuste i Ana Donadini Jajac i Ivan Vatavuk, poslovni tajnik kazališta, i to kako bi članovi Kazališnog vijeća mogli nesmetano vijećati.

Golovko je zatražio da se zbog nezakonitog postupanja poduzmu sve potrebne radnje oko utvrđivanja povrede obveza iz radnog odnosa Milivoja Hekmana te da mu se odrede odgovarajuće sankcije.

Tko štiti Bogdanića? 

Prije koji dan nekoliko je gradskih vijećnika od Baldasara zatražilo da im odgovori tko štiti Bogdanića. Baldasar je rekao da ga nitko ne štiti, nego da članovi Kazališnog vijeća štite kazalište. Golovko je razrješenje tražio još prije dva mjeseca. Predsjednica Kazališnog vijeća Inge Koludrović Tomić i njezin zamjenik SDP-ovac Željko Mateljak dali su ostavke. Grad Split nije uopće smatrao potrebnim predložiti nove članove, niti staviti ovaj problem na sjednicu Gradskog vijeća koja je održana ovaj tjedan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.