Znanstvenici: Otkrili smo što bi moglo objasniti misterij gradnje piramida

Foto: Wikipedia

KADA promatramo fascinantne piramide, nepomične, čvrste strukture okružene pijeskom, teško je zamisliti kako je netko u drevno doba uspio izgraditi tako veličanstvene objekte.

Ovi kameni labirinti, izgrađeni u čast mrtvima i kao ritualni putokaz prema zagrobnom životu, podignuti su prije nekih 4500 godina bez moderne tehnologije i sa zapanjujućom preciznošću. No Egipćanima je bilo potrebno puno više od nekoliko primitivnih rampi kako bi na to područje prevezli tako teške kamene blokove.

Novo istraživanje ukazuje na to da su izgradnju piramida u Gizi omogućili povoljni okolišni uvjeti, s drevnim rukavcem rijeke Nil koji je služio kao plovni kanal za prijevoz tereta.

Sustav kanala i bazena

"Da bi izgradili piramide, grobnice i hramove na visoravni, izgleda da su drevni egipatski inženjeri koristili prednost Nila i njegovih godišnjih poplava, upotrebljavajući genijalan sustav kanala i bazena koji su formirali lučki kompleks u podnožju visoravni Gize. Međutim, nemamo puno dokaza kako je u to drevno doba izgledao okoliš", rekla je geografkinja Hader Sheisha sa Sveučilišta Aix-Marseille u Francuskoj.

Arheolozi su neko vrijeme smatrali da su egipatski graditelji piramida možda iskopali vodene putove iz rijeke Nil kako bi formirali kanale i luke, iskorištavajući godišnje poplave koje bi djelovale poput hidraulične dizalice za transport građevinskog materijala, piše Science Alert.

Lučki kompleks za koji arheolozi pretpostavljaju da je služio pri gradnji Keopsove piramide trenutno se nalazi više od 7 kilometara zapadno od današnje rijeke Nil. No tijekom urbanističkih radova oko današnje Gize nađeni su dokazi o postojanju drevnog rukavca Nila koji se protezao prema podnožju piramida.

Drevni rukavac rijeke Nil

U vrijeme kada su se gradile piramide, sjeverni dio Egipta pogađale su ekstremne klimatske promjene, s iznenadnim poplavama koje su konstantno pustošile mjesto Heit el-Ghurab, u kojem su bili smješteni sezonski radnici.

Znanstvenici su u novom istraživanju pomoću fosiliziranih zrnaca peludi mapirali detaljniju sliku riječnog sustava kako je tekao prije više tisućljeća. Ekstrahirajući zrnca peludi iz pet jezgri izbušenih na današnjoj poplavnoj ravnici Gize, istočno od kompleksa piramida, otkrili su obilje cvjetnica koje rastu na obalama rijeke Nil i močvarnih biljaka koje rastu uz rub jezera.

"To ukazuje na prisutnost stalnog vodenog tijela koje je presijecalo poplavno područje Gize prije nekoliko tisuća godina", navode znanstvenici.

"Naša rekonstrukcija razine Kufuovog rukavca starog 8000 godina omogućuje bolje razumijevanje riječnih krajolika u vrijeme izgradnje kompleksa piramida u Gizi", dodaju.

Nakon vladavine kralja Tutankamona Kufuov rukavac Nila je postepeno opadao dok nije dosegao svoje najniže dokumentirane razine u posljednjih 8000 godina, pred kraj dinastičkog razdoblja. Taj pad razine vode korelira s kemijskim markerima u zubima i kostima egipatskih mumija koji ukazuju na sušno razdoblje.

Istraživanje naziva Nile waterscapes facilitated the construction of the Giza pyramids during the 3rd millennium BCE objavljeno je u časopisu PNAS.