Drugo lice Južne Afrike: 20 dječaka umrlo od sepse nakon postupka masovnog obrezivanja

20 DJEČAKA je umrlo, a još 60-ak ih je spašeno u posljednji čas nakon nestručno izvedenog postupka obrezivanja penisa u nesterilnim uvjetima u provinciji Istočni Cape u Južnoafričkoj republici, objavili su lokalni mediji.

Dječaci su kao pripadnici ilegalne i neregistrirane "škole inicijacije" u posljendnjih 10-ak dana bili prisiljeni na obrezivanje kao obred ulaska u svijet odraslih, no za 20-oricu je obred završio smrću zbog trovanja krvi kao posljedice nestručno izvedenog zahvata, a ostali su dječaci zbog sepse u raznim stadijima i teške dehidracije završili u bolnici i životi su im spašeni u posljednji trenutak. Četvorici dječaka kirurzi su zbog uznapredovale sepse morali posve odstraniti genitalije.

Obrezivanje vrše samozvani kirurzi u prašnjavim seoskim kolibama

Britanski BBC prenosi kako je pojava ilegalnih "škola inicijacije" vrlo česta u Južnoafričkoj republici, a najčešće ih vode nestručne i neregistrirane osobe koje nemaju ni osnovno medicinsko znanje te su smrtni ishodi postupaka obrezivanja, koji se vrše u neprikladnim i nesterilnim uvjetima vrlo česti.

Ranije ovoga tjedna uhićen je jedan 55-godišnji vlasnik takve škole, koji već ima niz kaznenih prijava za isto djelo, no svaki puta se iznova vraća svojoj djelatnosti. U njegovoj je školi od posljedica nestručnog obrezivanja do sada umrlo 20-ak dječaka, a 15-orici su amputirane genitalije.

Inicijaciju u svijet odraslih neki dječaci uopće ne prežive  

Postupak obrezivanja penisa čest je u većini plemenskih zajednica na jugu Afrike i dio je tradicionalnog obreda prevođenja dječaka u svijet odraslih muškaraca, no zbog činjenice da obrezivanje u većini slučajeva vrše nestručni i samozvani seoski kirurzi priručnim instrumentima i u nesterilnim uvjetima, sepsa i trovanje krvi, a nerijetko i smrt česte su posljedice takvih inicijacija. Samo prošle godine zabilježena je smrt 91 dječaka, a na stotine su završile u bolnicama zbog komplikacija koje su se razvile nakon tih zahvata.

Policija napominje kako je kazneni progon samozvanih seoskih kirurga vrlo težak, jer u ruralnim sredinama vlada nepisani "zakon šutnje" koji štiti te ljude, a obitelji umrlih ili osakaćenih dječaka pod pritiskom okoline rijetko se odlučuju optužiti ih da su skrivili smrt njihovog djeteta.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.