Država i Budiša moraju platiti Đekićima 435 tisuća kuna plus kamate!

SUTKINJA Julijana Ponoš dosudila je obitelji Đekić naknadu za smrt 19-godišnjeg Milenka Đekića, koji je svirepo ubijen prije 15 godina pred diskotekom Palladium. Nepravomoćnom presudom, država i Vinko Budiša, pravomoćno osuđeni za ubojstvo, morat će platiti 400 tisuća kuna! Ostavljen im je rok od 15 dana. 

Majci pokojnog Milenka, Stanki Đekić dosuđeno je 220 tisuća kuna, a bratu Željku i sestri Nevenki po 75 tisuća kuna naknade plus kamate. Država i Budiša morat će platiti i 11 tisuća kuna troškova pogreba te 45 tisuća kuna za izgradnju grobnice i nadgrobnog spomenika. Sud je naložio i da se Đekićima podmire troškovi odjeće za sprovod u visini od 10 tisuća kuna.

"Nikakav novac ne može vratiti Milenka..."

"Nema tog novca koji može vratiti život našeg Milenka. Uzeli su mu život, a uzeli su ga i nama. Nikakav to novac nije, jad i bijeda. Postupak nije gotov, sada idu žalbe pa tek onda viši sud odlučuje o presudi. A prošlo je već 15 godina...", izjavio je za Index Željko Đekić, brat ubijenog Milenka.

Lozina u presudi otvorio mogućnost da se tuži država

Đekići i njihov odvjetnik Jadran Franceschi tužili su Budišu, ali i državu. Sudac Slavko Lozina u presudi u kaznenom postupku zaključio je, naime, da je Budiša, u to doba šef specijalaca u Splitu, policajac 24 sata. I kada nije na dužnosti. Ubio je, inače, iz službenog pištolja, koji je kasnije nestao sa suda.

Đekića je likvidirao hicem u potiljak, što sa bilo kakvim održavanjem reda i mira nema apsolutno nikakve veze. Brat Željko je uvjeren da je Milenko ubijen zato jer je bio Srbin.

Specijalan tretman komandira Budiše

Budiša je nepravomoćno osuđen za ubojstvo u rujnu 2003. godine, a Vrhovni sud je iduće godine potvrdio presudu od 4 godine i 11 mjeseci zatvora. Budiša je u zatvoru proveo tek 4 godine i tri mjeseca. Pušten je ranije na uvjetnu slobodu. Dok je izdržavao kaznu, uživao je u luksuzu nepojmljivom za obične kažnjenike. Čak je u ljeto 2007. godine pušten na višemjesečni godišnji odmor, premda je odslužio tek 10 mjeseci zatvora.

Kada je bježao iz države, nije ga uhvatila hrvatska, nego slovenska policija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.