koronavirus

Potpora poduzetnicima kasni zbog snažnijih kontrola, bilo je pokušaja prevare

Foto: Hina

PODUZETNICI koji su od vlade tražili pomoć za isplatu plaća radnicima za travanj vladinu će potporu dobiti najkasnije do petka, doznaje Index iz vladinih krugova. 

Udruga Glas poduzetnika već danima upozorava da država ovog mjeseca kasni s isplatom potpora za plaće, koje su u travnju povećane s 3250 na 4000 kuna po zaposlenom. Kako nam je kazao Hrvoje Bujas, suosnivač Glasa poduzetnika, anketa koju je udruga provela među svojim članstvom pokazala je da u petak još 65 posto tvrtki koje su aplicirale za pomoć države u koronakrizi nisu dobile obećani novac. Konkretnog roka u kojem na račune poduzetnika mora sjesti novac, doduše, nema, ali Bujas ističe da su potpore za ožujak isplaćene već do 5. travnja pa je mnoge poduzetnike iznenadilo kada su vidjeli da im ni do 15. svibnja nije sjeo obećani novac za održavanje zaposlenosti u travnju. No situacija se, dodao je Bujas, počela popravljati ovoga tjedna pa od jučer i isplate idu brže.

Provode nadzor i uspoređuju podatke

"Vjerujem da bi u srijedu već najveći dio tvrtki trebao dobiti novac za očuvanje radnih mjesta", kazao nam je Bujas. 

Ipak, čini se da će dio poduzetnika morati pričekati još koji dan. Ili, preciznije, do kraja tjedna. Razlog su, kako nam su nam potvrdili i u vladinim krugovima i u Glasu poduzetnika, jače kontrole države nad ispunjavanjem uvjeta za primanje pomoći. Tog nadzora prošlog mjeseca praktično nije ni bilo, a sada se provodi. 

Naš sugovornik iz vladinih krugova ističe kako su tijekom nadzora, koji još traje, uočili i dosta pokušaja prevara. Primjerice, bilo je pokušaja da se umirovljenici koji rade za tvrtku koju je koronakriza bacila na koljena prikažu kao stalni radnici i da se za njih dobije državna potpora, iako na to nemaju pravo. Nadalje, neki poslodavci su potpore tražili i za radnike koji su na dugotrajnom bolovanju, iako ni oni nemaju pravo na njih, budući da im se primanja ionako isplaćuju na teret HZZO-a. 

Najveći dio tvrtki poštuje pravila igre

Unatoč tome, naš izvor iz vladinih krugova ističe kako je takvih primjera razmjerno malo i da većina poduzetnika koji su aplicirali za pomoć države poštuje pravila igre. Državi kao alat za nadzor sada stoje uvezane evidencije HZZ-a, HZZO-a, HZMO-a i Porezne uprave.

Dodajmo ovome i kako su državi za pomoć tvrtkama za isplatu plaća za travanj potrebne oko 2,2 milijarde kuna. Zaključno s utorkom država je isplatila oko 1,75 milijardi kuna, što znači da će državna blagajna u sljedeća tri dana morati isplatiti još oko 450 milijuna kuna. U vladi ističu kako je novac za to osiguran. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.