Državni inspektorat utvrdio: Šef uprave HAC-a je lagao!



HRVATSKE autoceste vrlo brzo bi mogle dobiti novog šefa Uprave. Državni inspektorat još nije završio sa svojim radom, ali već i dosadašnji rezultati jasno pokazuju da Stjepko Boban opasno "visi" zbog intervencije prilikom zapošljavanja desetorice radnika u Vrgorcu.

Podsjećamo, Index je prvi objavio da je Boban samoinicijativno izmijenio popis kandidata koji mu je dostavila komisija za zapošljavanje. Na listi je ostao samo jedan kandidat kojeg je predložila komisija, dok je sve ostale u HAC ugurao šef Uprave Boban.

Nakon što su mediji nanjušili novu aferu, u HAC je ušao Državni inspektorat i izuzeo dokumentaciju o sumnjivom natječaju. Glavni inspektor Robert Markt poručuje da je istraga i dalje u tijeku, s obzirom da se mora provjeriti dokumentacija svih osoba koje su se prijavile na natječaj. Međutim, i ono što je dosad utvrđeno ukazuje da je prilikom zapošljavanja bilo mutnih radnji.

Boban lagao da je zaposlio šest branitelja

Glavni kamen spoticanja je, podsjećamo, bila eliminacija osoba koje su prema kriteriju koje HAC-u nalaže Zakon o pravima hrvatskih branitelja trebale biti pri vrhu liste. Na "Bobanovoj listi" za zapošljavanje našlo se tek tri osobe koje koje imaju status osoba iz članka 35. tog Zakona. Prednost pri zapošljavanju, stoji u Zakonu, morali su imati nezaposleni branitelji i ratni invalidi, kao i članovi obitelji stradalih branitelja.

Pravdajući se pred medijima Boban je nedavno izjavio da je na listi šest osoba koje zadovoljavaju uvjete članka 35. Zakona o pravima hrvatskih branitelja: troje branitelja i tri supruge branitelja. Pokazalo se da je to bila laž. Uvjete iz članka 35. imaju samo tri osobe, dok ostalih sedam osoba koje je Boban zaposlio zadovoljavaju uvjete natječaja, ali prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja očito nisu trebale biti zaposlene.

Ugovori će se poništiti, HAC i Boban morat će platiti kaznu

Državni inspektorat, ukoliko se po završenom nadzoru zaključi da natječaj nije bio proveden legalno, što je sada sasvim izgledno, donijet će rješenje kojim se utvrđuje da sklopljeni ugovori o radu nisu pravomoćni. Također, nadležni inspektor dužan je podnijeti optužni prijedlog protiv Hrvatskih autocesta i protiv šefa Uprave Bobana. Ukoliko se utvrdi da je Boban kriv, HAC može biti kažnjen globom od 10.000 do 300.000 kuna, dok sam Boban može platiti kaznu od 5000 do 15.000 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.