Državni tajnik: Nesreće poput Tina Ujevića kapetanima se događaju

DRŽAVNI tajnik za more Mario Babić izjavio je danas da je trajekt Tin Ujević bio ispravan te da je do nesreće došlo ljudskom pogreškom.

"Prvi dio istrage o nesreći Jadrolinijina trajekta trebao bi biti gotov danas, a dosadašnji rezultati potvrđuju da se radi o ljudskoj pogrešci", rekao je Babić.

"Uređaji na brodu radili su kako treba, što je potvrđeno za vrijeme plovidbe između luke i brodogradilišta nakon nesreće. Očito, radi se o ljudskoj pogrešci. U ovoj fazi ne bih okrivio zapovjednika ni bilo koga. I sam sam bio zapovjednik i nisam radni vijek prošao bez pomorske nezgode. To je nešto što se kapetanima dogodi", rekao je prilikom obilaska Sajma otočkih proizvoda na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Trebamo biti strpljivi i ne tražiti bilo čiju glavu!

Istaknuo je da treba imati strpljenja za zapovjednika trajekta i njegove ljude da u miru razmisle što je bilo, a ne, kako je rekao, "tražiti bilo čiju glavu", dodajući da se radi o zapovjedniku koji plovi već 38 godina i nikada nije imao pomorsku nezgodu.

Podsjećamo, trajekt Tin Ujević je u utorak oko 19.30 navečer pri uplovljavanju u splitsku trajektnu luku krmenim dijelom udario u Gat sv. Petra. U nesreći nitko nije ozlijeđen, ali su u more iscurile 33 tone goriva.

Istraga za izazivanje nesreće protiv nepoznatog počinitelja

Sanacija je pri kraju. Dizel je inače doplutao i do Firula. A policija je konačno digla osiguranje s trajekta koji se popravlja u doku u Vranjicu. Raspustio ih je istražni sudac Slavko Lozina nakon što su svoj posao obavili vještaci Nenad Kuzmanić i Ratko Marinović. Lozina očekuje da mu dostave svoje nalaze. Kvarove nisu pronašli.

Na trajektu se ispraznio akumulator, no to je, kaže lučki kapetan Boris Matošić, popravljeno i nije utjecalo na nesreću. Svoju istragu Kapetanija će zaključiti početkom idućeg tjedna. Zapovjednika Damira Rušinovića vjerojatno čeka optužni prijedlog. Moguće i još nekog člana posade.

Sudac Lozina, pak, za sada vodi istragu zbog izazivanja prometne nesreće protiv nepoznatog počinitelja. Riječ je o čisto tehničkom detalju, potrebnom da se provedu sudski nalozi i ispitaju svjedoci. Protiv koga će se konkretno voditi postupak, doznat će se uskoro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.