Državno sudbeno vijeće odbilo razriješiti suca koji je pripit oborio pješakinju u krugu bolnice

Foto: Google street view

DRŽAVNO sudbeno vijeće nije razriješilo sudačke dužnosti suca splitskog Općinskog suda Mislava Polića, koji je 2014. godine pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu za izazivanje prometne nesreće u kojoj je nastradala 75-godišnja pješakinja. Polić je 2. svibnja 2012. godine oko 8 sati ujutro oborio pješakinju u krugu bolnice. Pala je i slomila nogu. Sucu su izmjerili promil alkohola.

Index je o presudi pisao potkraj studenog prošle godine. U tom trenutku stegovnog za pravomoćnu presudu još nije bilo, no najavljeno nam je kako će se ipak nešto poduzeti. Predsjednik suda Goran Čolak zatražio je od DSV-a razrješenje sudačke dužnosti, no to je odbijeno jer je Polić osuđen za izazivanje prometne nesreće iz nehaja, a ne sa neizravnom namjerom. Sudska praksa ustalila je granicu za težu kvalifikaciju na 1,3 promila.

Sjeo za upravljač sa više od dva promila alkohola

Predsjednik Čolak je tražeći najtežu mjeru protiv svog suca očito smatrao da se radi o presudi za kazneno djelo nedostojno obnašanja sudačke dužnosti, no članovi Državnog sudbenog vijeća nisu tako zaključili. Treba svakako istaknuti da je Polić i 2009. godine izazvao sudar u Kaštelanskoj ulici u ranim popodnevnim satima. Nije bilo ozlijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. U ranim popodnevnim satima Poliću su izmjerili preko dva promila. Indexu se opravdao stresom od loše dijagnoze, dok je za slučaj u bolnici i sam ostao iznenađen da mu se u krvi našlo toliko alkohola. Družio se noć prije sa prijateljima, a ujutro nije popio ni kapi.

Zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti 40 tisuća kuna kazne

Polić 33. sjednicu DSV-a ipak nije prošao sasvim neokrznut jer je odlučeno da mu se uzme 40 tisuća kuna plaće, odnosno, trećina sudačkih primanja u idućih godinu dana. Stegovni je također zatražio predsjednik suda Čolak, i to zbog neurednog obnašanja dužnosti, a što je konstatirano i kontrolom Županijskog suda u Splitu. Doznajemo da Polić nije bio u dovoljnoj mjeri ažuran te poštivao rokove za pisanje odluka. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.