LOKALNI IZBORI

Dubrovčani pred nemogućim izborom: HDZ-ovac ili osuđenik

Foto: Index

"PRESUDE će me samo ojačati", naglašava već godinama Pero Vićan, koji će u nedjelju u drugom krugu gradonačelničkih izbora za Dubrovnik odmjeriti snage s HDZ-ovim dosadašnjim gradonačelnikom Matom Frankovićem.

Pred Dubrovčanima je tako težak izbor, osuđivani Vićan, zvan i "gazda juga" i "vladar iz sjene", inače višestruki USKOK-ov optuženik obilježen nizom privatizacijskih afera, aferom Dubrovačka banka, savezništvom sa Stipom Gabrićem Jambom, Dubravkom Šuicom i Androm Vlahušićem, aferom Pet zvjezdica, prevratima u Hrvatskom nogometnom savezu i aferom Šipan, odakle vuče jedinu pravomoćnu presudu, ili Franković, član HDZ-a, osobni izbor šefa Andreja Plenkovića, obilježen također nizom afera u svom četverogodišnjem mandatu. No krenimo redom.

Državna revizija podigla dvije optužnice

Vićan je rođen 1950. godine, a o njegovoj biografiji prije hrvatske samostalnosti jako se malo zna, osim da je bio moćan funkcionar povezan s nogometom. Sam Vićan nerado dijeli svoju povijest iz tog vremena. Uspostava samostalnosti države Vićana je zatekla na mjestu direktora hotelijerskog društva Dubrovačko primorje na jugu Hrvatske. Vićan je bio na čelu tvrtke koja je u svom sastavu imala hotel Vrtovi sunca u Orašcu, hotele Admiral i Ston u Primorju, Šipan na istoimenom otoku te dva autokampa, Prapratno i Rudine u Dubrovačkom primorju, a zapošljavala je više od 300 ljudi. Razvoj ove perspektivne tvrtke zaustavila je agresija, većina nekretnina je bila okupirana i devastirana, a šteta je procijenjena na oko 9 milijuna eura.

Kako je Vićan od direktora postao gazda, opisala je Državna revizija koja je protiv Vićana podnijela dvije kaznene prijave, i to da je nezakonito, ispod cijene, rasprodao dio imovine te tvrtke te zbog drugih manipulacija. Optužnice su podignute 2002. godine. DORH je prvu odbacio već sljedeće, 2003. godine, a drugu 2004. godine.

"Provedenim izvidima, kao i provedenim vještačenjem vrijednosti zemljišta, u sudskom se postupku potvrdilo da razlike u cijeni nije bilo ili je neznatna", utvrdio je DORH.

 

Tko se sjeća Petog ortaka?

No nije to bila Vićanova prva veća afera. Još prije događala se afera Dubrovačka banka, a Vićan je bio u Nadzornom odboru te banke dok je ondje stolovao danas pokojni Neven Barač. Riječ je o aferi Peti ortak iz devedesetih godina, koja je do vremena Ive Sanadera i Fimi Medije bila najveća afera HDZ-a, iza koje su stajali tada HDZ-ovi moćnici Ivić Pašalić i Miroslav Kutle. Podsjetimo, prema napisima medija iz tog vremena, Vinko Brnadić, Miroslav Kutle, šef dubrovačkog SZUP-a Petar Luburić i Ivić Pašalić s direktorom Baračem sklopili su ortakluk o preuzimanju Dubrovačke banke. Vićan je kao član Nadzornog odbora imao značajnu ulogu.

No ni tu nije kraj aferama iz tog vremena. Tu je i afera Vrtovi sunca. Vićan se teretio da je opljačkao državu tako što je nezakonito prisvojio atraktivno državno zemljište za gradnju turističkih objekata nakon privatizacije tvrtke Dubrovačko primorje. U toj aferi teretili su se bivši predsjednik Općinskog suda u Dubrovniku Ivan Besjedica, Vićan, poduzetnici Antun i Antoan Kralj i sudac Pero Miloglav. Suđenje je dugo trajalo i bilo je više osuđujućih, pa oslobađajućih presuda, pa ukidanja presuda, da bi na kraju cijeli slučaj otišao nedavno u zastaru. Prema jednoj od presuda, Vićan je bio osuđen na 10 mjeseci zatvora, i to kroz rad za opće dobro, te je morao vratiti 63 milijuna kuna državi.

Što je zajedničko Jambu, Šuici i Andri?

Iz tog vremena je i savezništvo s metkovskim gradonačelnikom Stipom Gabrićem Jambom, koji je zapravo bio Vićanov poslovni partner.

Vjerojatno po uzoru na Stipu Gabrića Jamba, koji je u to vrijeme bio gradonačelnik Metkovića, i Vićan je krenuo u političku borbu. Prvi put je izašao na izbore 2005. godine i odmah je polučio značajni uspjeh. Postao je dogradonačelnik Dubrovnika. Naime, njegova Nezavisna lista osvojila je tri vijećnička mjesta koja su bila presudna za HDZ-ovu većinu, koju je predvodila Dubravka Šuica.

Bio je to uistinu čudan spoj jer je Vićan ideološki još od osamdesetih godina pripadao lijevoj opciji, a svoj predizborni program bazirao je na napadima na gradonačelnicu Šuicu. No dvije godine kasnije i nakon niza afera što Šuice, a što Vićana, taj savez će se raspasti. Klub HDZ-a u Gradskom vijeću provukao je pitanje nepovjerenja Vićanu, nakon čega je ovaj smijenjen s mjesta dogradonačelnika.

Osuđen za aferu Šipan

Na sljedećim izborima Vićan se osvetio te je prešao na stranu tada HNS-ova Andre Vlahušića. No i ta "politička ljubav" nije dugo trajala jer ga se Vlahušić, također nakon niza afera, od kojih je najveća bila afera Šipan, odrekao. Za razliku od Šuice, Vlahušić je izvukao puno deblji kraj s obzirom na to da su i on i Vićan pravomoćno osuđeni.

Vlahušić je osuđen na šest mjeseci zatvora uz uvjet od godinu dana kušnje, a toliko je dobio i Vićan. USKOK ih je teretio za slučaj iz 2010. godine, kada je gradonačelnik Vlahušić dao pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj tvrtki političara Vićana, koja se našla u poteškoćama. Vlahušić je bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. I Vlahušić i Vićan i dalje imaju sudske procese u drugim predmetima. Podsjetimo, Vićan i Vlahušić mogli su se kandidirati na ovim lokalnim izborima jer su rehabilitirani. Vićanova lista snašla se i nakon Vlahušićeva poraza na izborima 2017. godine, kada su kratko bili i u koaliciji s HDZ-om, no i tu je puklo nakon svega godinu dana. Presudila je i tu još jedna afera, i to afera Lokrum.  

"Povjerenje DDS-a više ne uživam, stoga u ovom trenutku ja, kao predsjednik HDZ-a i gradonačelnik, raskidam službenu koaliciju s DDS-om. Zahvaljujem im na radu i želim puno sreće iduće četiri godine u oporbi. Sa svakim se može i bez svakog se može", izjavio je Franković 2018. godine.

Sada mu je Vićan glavni oponent. Podsjetimo da je prvom krugu izbora za gradonačelnika Vićan imao drugi rezultat, a Vlahušić treći.

Ima iskustva, pa može

Vićan za sobom i dalje vuče niz afera kojima se čeka ishod, od prodaje zemljišta ispod Vila Palme pa sumnjive kupnje zemljišta u Župi dubrovačkoj, gdje se i dalje gradi groblje, do navodnih promjena prostornih planova i druge. Vićan je puno godina bio u samom vrhu Hrvatskog nogometnog saveza, točnije u Izvršnom odboru, ali i potpredsjednik, i to iz vremena kada je ondje vedrio i oblačio Zdravko Mamić.

"Puno sam iskusniji, u životu sam vodio višemilijunske projekte komunalne infrastrukture i u gospodarstvu. Ne postoji niti jedno područje života, od proračuna, prostornih planova, investicija, ustroja Gradske uprave do javnih ustanova u kulturi, koje ja ne poznajem. Sigurno mogu puno bolje i kvalitetnije od mog protukandidata voditi Grad", rekao je danas Vićan, u posljednjem sučeljavanju s aktualnim gradonačelnikom Matom Frankovićem, navodeći svoje prednosti.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.