Dva američka vojnika ubijena na Filipinima



DVOJICA američkih i jedan filipinski marinac ubijeni su, a dvojica filipinskih marinaca su ranjeni danas u eksploziji mine blizu grada Indadanana na južnom filipinskom otoku Jolu, obavijestila je filipinska vojska.

Američko veleposlanstvo reklo je da istražuje incident, ali nije dalo dodatne detalje.

Policijski izvori na jugu Filipina rekli su kako su vojnici stradali prilikom operacija protiv grupe imena Abu Sayyaf, poznate islamističke grupe povezane s Al Qaidom.

Zapovjednik filipinskih snaga na jugu zemlje, general-bojnik Benjamin Dolorfino, potvrdio je da je došlo do eksplozije, ali nije dao dodatne detalje o slučaju. Kad su ga upitali jesu li Amerikanci poginuli tijekom vojnih operacija, rekao je "Ne, samo su pomagali pri gradnji škole".

Grupa povezana s al-Qaidom

Amerikanci su na Filipinima u savjetničkoj funkciji. Mali kontingent marinaca od 2006. baziran je na jugu Filipina, kako bi uvježbao filipinsku vojsku za borbu protiv terorizma. Po dogovoru dvije zemlje, američki vojnici ne smiju sudjelovati u operacijama, nego samo savjetovati filipinske vojnike.

Abu Sayyaf je grupa osnovana početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, s novcem dobivenim od Al Qaidine mreže. Cilj im je borba za muslimansku državu na jugu Filipina, koji su većinom kršćanska zemlja. Grupa je dosad otela velik broj stranaca, a okrivljava ju se i za najveći teroristički napad u zemlji, u kojemu je 2004. poginulo preko 100 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.