Dvadeset godina neizvjesnosti: Za silovanje Slovenke nema krivca?

TRIDESETOSMOGODIŠNJA Slovenka svjedočila je ovaj tjedan na splitskom Županijskom sudu kako je prije 20 godina umalo silovana. Tada je imala 17 i pol godina, za djelo je optužen Kaštelanin Jozo Botić, kojem sude u odsutnosti.

Je li već nastupila zastara?

Predmet je po branitelju Vinku Ljubičiću već pao u zastaru početkom lipnja, kada se navršilo 20 godina od počinjenja djela, koje Botić, uvjeren je njegov odvjetnik, uopće nije počinio. Tada je, inače, bio u bijegu iz Lepoglave, gdje je zbog krađa robijao nekoliko godina.

Zastara se sasvim izvjesnom činila i sucima Vrhovnog suda, koji su prije par mjeseci ukinuli presudu suca Vladimira Živaljića, koji je Botića osudio na dvije i pol godine zatvora.

Živaljić je imao čast ugledati Botića uživo. Ispočetka se pojavljivao na sudu, no kako je suđenje išlo svom kraju, Botić je očito vidio da neće imati druge nego da na neko vrijeme zbriše. Makar do zastare. Kako bilo, Živaljić je objavio presudu u ožujku, u to doba za Botićem je već bila raspisana tjeralica. 

Sudac Marko Pribisalić naslijedio je predmet i odlučio da od zastare još nema ništa, jer se zakonski rok od 20 godina ima računati tek od trenutka kad je oštećena navršila 18-u godinu, a to je početkom studenog.

Branitelj Ljubičić drži da je to nezakonito, jer je djelo počinjeno u Sloveniji, a Slovenci nemaju takvu odredbu u svom Kaznenom zakonu.

Gdje će naći RH faktor na uzorku starom 20 godina?

Kao da to samo po sebi nije dosta, pred Pribisalića su postavili gotovo nemoguć zadatak. Problem je što uzorci krvi sa odjeće oštećene definirali samo krvnu grupu A, koja odgovara Botićevoj, no nema RH faktora. A sve se dogodilo prije 20 godina. Pribisalić ne gubi nadu.

Slovenka, inače, nije prepoznala optuženog. Događaj je na nju ostavio traumu, a sve bi bilo još gore da te noći na seoskom putu u blizini njenog mjesta nije naišla majka i tako onemogućila silovatelja u njegovoj nakani.

Slučaj je kao vrući krumpir uvaljen hrvatskom pravosuđu, jer su Slovenci sve do 2008. godine vodili postupak protiv Botića i onda ga ustupili nama pred zastaru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.