Dvije banke uvode naknadu za podizanje gotovine na šalteru, jedna je već uvela

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

DVIJE banke koje djeluju u Hrvatskoj uvele su novost u svome poslovanju.

Naime, u Zagrebačkoj i OTP banci više nema podizanja gotovine na šalteru bez plaćanja naknade. 

OTP uvodi praksu za dva tjedna

Iz OTP-a su nam potvrdili da se naknada za gotovinske isplate kuna s kunskih računa u poslovnicama OTP banke uvodi od 22. studenoga 2019. i iznosit će 4 kune za transakcije u visini do 500.000 kuna odnosno 100 kuna za transakcije iznosa većeg od 500.000 kuna.

"Naknada se neće naplaćivati za gotovinske isplate manje od 100 kuna dnevno, isplate s računa za zaštićena primanja i računa s kojima raspolaže skrbnik/zakonski zastupnik poslovno nesposobnog korisnika računa", dodaju iz OTP-a. 

Tvrde kako će smanjenjem broja transakcija podizanja gotovine u poslovnicama šalterski djelatnici imati više vremena za savjetovanje klijenata oko korištenja proizvoda i usluga banke.

"Iz tog razloga u poslovnice banke uveli smo i ulogu savjetnika za proizvode građanstva poznatijeg kao "meeter/greeter" s ciljem edukacije klijenata o korištenju digitalnih kanala banke. Prvi dojmovi naših klijenata su pozitivni. Uz to, podigli smo i dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatima na 8.000,00 kn", rekli su nam iz OTP-a. 

PBZ razmatra mogućnost uvođenja naknade

Upitali smo i druge velike banke koje posluju u Hrvatskoj planiraju li uvoditi sličnu poslovnu politiku. 

Iz Sberbanka su nam odgovorili kako ne naplaćuju naknadu za podizanje gotovine na šalteru te u ovom trenutku nemaju u planu uvođenje navedene naknade. 

Addiko Bank također ne provodi tu praksu, ali nisu razjasnili hoće li takvu praksu uvesti u budućnosti. 

PBZ za sada ne naplaćuje naknadu za isplatu gotovine građana u poslovnicama banke. Ipak, rekli su nam kako se razmatra mogućnost uvođenja takve naknade.

Raiffeisen banka ne naplaćuje naknadu za isplatu gotovine na šalterima te im trenutno nije u planu uvođenje navedene naknade.

"Hrvatska poštanska banka ne naplaćuje naknadu za isplatu gotovine na šalterima poslovnica niti ima u planu uvođenje takve vrste naknade. Također, klijenti HPB-a imaju mogućnost podizanja gotovine na šalterima poštanskih ureda po istim uvjetima kao i u poslovnicama Banke", javili su nam iz HPB-a. 

ZABA već naplaćuje

"Naknada za gotovinske isplate u poslovnici Banke uvedena je od 20. rujna, pri čemu je važno istaknuti da se naknada ne naplaćuje našim klijentima korisnicima paketa, niti za isplate s kunskih računa za zaštićena primanja i računa s ugovorenim skrbnikom.

Cijena usluge je 1,95 kuna po transakciji, a pregled svih naknada koje Banka primjenjuje u poslovanju po transakcijskim računima sadržan je u Izvatku iz tarife naknada za usluge, koji šaljemo u privitku.

Klijenti bez naknade mogu podizati gotov novac koristeći rasprostranjenu mrežu bankomata Zagrebačke banke, a na raspolaganju su im i brojne transakcijske usluge putem mobilnog i online bankarstva", kazali su nam iz ZABE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.