Džaferović i Komšić odbili prijedlog EU povjerenika o ustroju vlasti u BiH

Screenshot: YouTube

DVOJICA članova Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili su kompromisni prijedlog europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna da se sporni nacionalni godišnji program (ANP) reformi NATO-u dostavi nakon uspostave novog saziva Vijeća ministara u kojem bi sudjelovala i stranka trećeg člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Povjerenik Europske unije za politiku europskog susjedstva i pregovore o proširenju predložio je svoje posredovanje u postizanju dogovora između članova Predsjedništva BiH Komšića, Džaferovića i Dodika kako bi se pokušala odblokirati uspostava vlasti gotovo 11 mjeseci nakon održanih izbora.

Hahn je u dokumentu od četiri točke predložio da se uspostavi novi saziv Vijeća ministara BiH koji bi se obvezao izraditi modificirani ANP i dostaviti ga NATO-u. Takav prijedlog odbili su bošnjački član Predsjedništva Džaferović i Komšić, hrvatski član Predsjedništva kojega su izabrali Bošnjaci.

Sadržaj Komšićevog pisma 

U pismu koje je Komšić napisao Hahnu, a koje su objavili mediji u BiH, pozvao je povjerenika EU-a da nagovori srpskog člana državnog vrha Milorada Dodika da promijeni svoje mišljenje o prihvaćanju dokumenta godišnjeg nacionalnog programa (ANP) s NATO-om kao uvjeta za uspostavu novog saziva Vijeća ministara.

"Gospodin Džaferović i ja (Komšić) smo suglasni da taj sastanak, na koji pozivate članove Predsjedništva BiH, ne bi smio biti još jedan od sastanaka u nizu koji ne bi rezultirao nastavkom euroatlantskog puta i sporazuma o formiranju vlasti u BiH", napisao je Komšić europskom povjereniku Hahnu.

Mediji su naveli kako se Komšić i Džaferović neće odazvati na sastanak u Bruxellesu.

Hahnov plan kao podrška europskoj budućnosti BiH

Hahn je u prijedlogu od četiri točke još pozvao da novo Vijeće ministara izradi akcijski plan za proces europskih integracija BiH nakon dostavljenog mišljenja Europske komisije, izradu nove agende socio-ekonomskih reformi te jačanje institucija BiH u upravljanju granicama i migracijama.

Međutim, Džaferović je tijekom dana u izjavi za medije ponovno optužio Dodika da je odgovoran za neuspostavu vlasti u BiH.

"Mi od 6. prosinca imamo izjave Dodika i politiku koju on predstavlja da neće poštivati zakone ni dostaviti ANP i to je glavni razlog zašto nemamo vlast u BiH. Ja sam zahvalan europskoj administraciji i povjereniku Johannesu Hahnu na pokušajima da se u BiH konačno uspostavi vlast na način kojim će se poštivati zakoni i ustav ove zemlje", rekao je Džaferović uoči sjednice Glavnog odbora SDA održane u Sarajevu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.