Grupa muslimana u Leedsu prosvjeduje zbog crteža proroka, džamija traži da prestanu

Screenshot: YouTube

DESECI prosvjednika okupili su se pred vratima gimnazije Batley u četvrtak ujutro, prisiljavajući školu da učenicima savjetuje da ostanu kod kuće dok policajci čuvaju školu. Navodno je 29-godišnji učitelj religije pokazao učenicima spornu sliku tijekom nastave prošli ponedjeljak. U četvrtak navečer morao je potražiti utočište nakon što je policija izrazila zabrinutost za njegovu sigurnost s obzirom na to da se njegovo ime pojavilo na internetu.

Britanski ministar obrazovanja isti dan je osudio prijetnje i zastrašivanje kojima je bio izložen učitelj koji je suspendiran zbog pokazivanja karikature Muhameda u razredu.

Ministar Gavin Williamson naglasio je kako su prosvjedi ispred škole u West Yorkshireu potpuno neprihvatljivi, dodajući da učitelji smiju izlagati učenike izazovnim ili kontroverznim temama, piše The Telegraph.

Ovaj incident dogodio se nekoliko mjeseci nakon što je islamistički terorist odrubio glavu jednom učitelju u Francuskoj koji je također učenicima pokazao slike Muhameda.

"Nikada nije prihvatljivo prijetiti ili zastrašivati učitelje. Potičemo dijalog između roditelja i škola kada se pojave ovakvi problemi. Međutim, priroda ovih prosvjeda, uključujući prijetnje i kršenje ograničenja zbog koronavirusa, potpuno je neprihvatljiva i mora se privesti kraju. Škole mogu slobodno uključiti niz pitanja, ideja i materijala u svoj kurikulum, uključujući i one izazovne ili kontroverzne, u skladu s njihovom obvezom da osiguraju političku ravnotežu. Pritom moraju voditi računa o potrebi promicanja poštovanja i tolerancije među ljudima različitih vjera i uvjerenja, što uključuje i odlučivanje o materijalima koji će se koristiti u učionici", rekao je ministar Williamson.

"U ovoj zemlji možemo preispitivati bilo koju religiju"

Sajid Javid, nekadašnji britanski ministar, također se izjasnio kao protivnik prosvjeda: "U ovoj zemlji možemo slobodno slijediti, propovijedati ili preispitivati bilo koju religiju. To su teško stečene slobode koje sve javne institucije moraju podržavati. Izvješća o zastrašivanju u Batleyju duboko su uznemirujuć i potencijalno opasan presedan."

S druge strane, Zaklada Ramadhan iz Manchestera kritizirala je reakciju ministarstva obrazovanja. Mohammed Shafiq, izvršni direktor ove organizacije, rekao je da zajednica odbacuje svako nasilje ili prijetnju nasiljem te da će incident iskoristiti oni kojima je interes obilježiti muslimane negativnim imidžom.

"Alarmantno je da je ministarstvo obrazovanja odlučilo pojačati takve podjele napadima na roditelje i učenike umjesto da traži rješenje u kojem bismo razgovarali s poštovanjem o ovom pitanju", naglasio je Shafiq i dodao da žestoko osuđuje karikaturu. Izrazio je tugu što učitelj nije razmislio o posljedicama svoga čina.

Lokalna džamija: Nema razloga za prosvjed izvan škole

Prosvjednici su se nastavili okupljati pred školom unatoč pozivima da prestanu ometati izvođenje nastave, a danas se oglasila i lokalna džamija.

"Radimo s roditeljima i učiteljem, a škola je bila ljubazna prema svim sektorima suspendiranjem učitelja tako da nema stvarnog razloga za mirni prosvjed izvan škole. Škola je odradila svoj posao i dobro je surađivala s nama", rekli su iz džamije za Daily Telegraph.

Mnogi muslimani osuđuju bilo kakvo prikazivanje slika Muhameda

Objava karikatura Muhameda u Europi izaziva bijes muslimana već najmanje 15 godina i rezultira povremenim prosvjedima i smrtonosnim nasiljem u cijelom svijetu. Mnogi muslimani smatraju bilo kakvo prikazivanje Muhameda bogohulnim, a karikature teškom uvredom njihove religije.

Na zapadu su zagovornici slobode govora, poput francuskog časopisa Charlie Hebdo, često prikazivali Muhameda kao budalastog ili sklonog nasilju. Charlie Hebdo više je puta objavljivao karikature koje muslimani smatraju duboko uvredljivima, uključujući one na kojima je prikazan Muhamed kako nosi bombu, naoružan je nožem i u pratnji dvije žene odjevene u crno, zaključuje The Telegraph.

Dr. Alyaa Ebbiary, znanstvenica s islamskih studija na londonskom Sveučilištu, objašnjava zašto je jedan crtež izazvao prosvjed.

"Iz perspektive većinski muslimanske zajednice sigurno je reći da se prikazivanje slika proroka Muhammeda ne bi smatralo 'ispravnim činom', već u najboljem slučaju nepoštivanjem, a u najgorem slučaju provokacijom", rekla je.

"Za neke pobožne muslimane to je štetno do mjere da izlazi iz okvira pristojnosti. Znam da je to zapadnom liberalnom načinu razmišljanja teško razumjeti. Prikazivanje poslanika na slikama vrlo je problematično u islamskoj tradiciji pa se stvaranje slika, samo po sebi, smatra nepoštivanjem nekoga za koga se smatra da je svet", kaže Ebbiary.

Tko je suspendirani učitelj?

Suspendirani učitelj stekao je licencu 2016. godine i nakon toga je radio u Batleyju. Odrastao je u tom kraju, a studirao u Leedsu. Amaterski igra ragbi. U srijedu su na njegovoj skromnoj obiteljskoj kući bile navučene zavjese, a ispred nije bilo parkiranog automobila. Jedan je njegov susjed rekao: "On je drag čovjek. Vidim ga često kako odlazi u školu, ali već nekoliko dana ga nisam susreo."

U Kuranu nema zabrane prikazivanja Muhamedova lika. No muslimanski vjerski učenjaci gotovo jednoglasno to zabranjuju. Vjera je dugo obeshrabrivala prikazivanje svetih likova kako bi se izbjeglo eventualno idolopoklonstvo.

Prema Jonathanu Brownu, autoru knjige Muhammad: A Very Short Introduction, "muslimanski su učenjaci zabranili bilo koje živo biće u umjetničkom obliku, bilo u skulpturi ili slikarstvu". Ta se odluka uglavnom temelji na hadisu, odnosno Muhamedovu citatu u kojem on kaže da anđeli neće ulaziti u kuće u kojima se nalaze kipovi. U moderno doba muslimanski su učenjaci dopustili fotografiranje i snimanje filmova jer se snimaju refleksije slika i nisu kreacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.