ECB danas odlučuje: Novčanica od 500 eura odlazi u povijest?

Foto: Hina

EUROPSKA CENTRALNA BANKA danas bi trebala odlučiti hoće li novčanice od 500 eura, koja se često povezuje s pranjem novca, crnim tržištem i financiranjem terorista, ostati na tržištu.

Kako piše Wall Street Journal, prema očekivanjima analitičara uprava ECB-a će glasati za prekid tiskanja novčanice od 500 eura, zbog rasprostranjenog mišljenja da je prije svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih svota novca u različite dijelove svijeta, bez znanja vlasti.

"Takve novčanice su omiljeni mehanizam plaćanja za one koji se bave nezakonitim aktivnostima, s obzirom na relativnu lakoću s kojom se mogu transportirati i prebaciti", navedeno je u nedavno provedenoj studiji Harvarda.

Gotovo 30 posto od preko 1.000 milijardi eura gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 eura, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Novčanica od 500 eura jedna je od najvrednijih u svijetu, s vrijednošću koja je trenutačno za više od pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.