Egipatski predsjednik smijenio šefa vojnog stožera, ne zna se zašto

Foto: Hina

EGIPATSKI predsjednik Abdel Fattah al-Sisi je smijenio načelnika glavnog stožera vojske, jedne od ključnih institucija režima, navodi se u priopćenju predsjedništva, koje ne otkriva razloge te promjene.

Do sada glavni tajnik ministarstva obrane, Mohamed Farid Hegazy je zamijenio Mahmouda Hegazyja na mjestu šefa stožera moćne egipatske vojske, a Hegazy je imenovan savjetnikom predsjednika al-Sisija za strateško planiranje i upravljanje krizama.

Blizak  predsjedniku s kojim je vezan vjenčanjem njihove djece, Hegazy je bio na toj funkciji od 2014. nakon što je bio šef vojne objaveštajne službe. On se upravo vratio iz Washingtona gdje je sudjelovao na sastanku vojnih šefova zemalja uklčjučenih u borbu protiv terorizma.

U srpnju 2013. je al-Sisi, tada šef stožera i ministar obrane, objavio da je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija. Od tada su egipatske vojne snage suočene s napadima ekstremističkih skupina, posebice na sjeveru Sinaja.

Najaktivnija je skupina Pokrajina Sinaj, koja je 2014. prisegnula je vjernost džihadističkoj organizaciji Islamska država.

Stotine vojnika i policajca su izgubile živote u tim napadima ekstremističkih skupina. U posljednjem napadu je poginulo najmanje 16 policajaca 20. listopada u pustinji, 200 km jugozapadno od Kaira.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.