Egipćanin koji bi palio židovske knjige želi voditi UNESCO

EGIPATSKI ministar kulture Faruk Hosni koji je jednom prilikom izjavio kako će spaljivati izraelske knjige, kandidirao se za čelnika UN-ove agencije za kulturu. Svojom izjavom izazvao je gnjev i srdžbu francuskih intelektualaca i židovskih organizacija kojima su se prije prvog kruga glasovanja pridružili i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Početkom prošle godine Hosni se ispričao zbog izjave koju je uputio jednom parlamentarnom zastupniku koji ga je lani napao zbog postojanja izraelskih knjiga u egipatskim knjižnicama, prenosi Reuters. Ministar kulture odgovorio mu je: "Spalimo te knjige. Ako ih uopće ima, ja ću ih prvi spaliti."

Glavni tajnik organizacije Novinara bez granica Jean-Francois Julliard rekao je kako je teško zamisliti nekog kao što je Hosni na čelu UNESCO-a jer "ipak Hosni je ministar u zemlji u kojoj se ne poštuje sloboda govora, pogotovo ne sloboda govora na internetu". Egipatsko izoslanstvo priopćilo je kako Hosni neće ništa komentirati dok ne prođe glasovanje, a i UNESCO je također odbio dati bilo kakav komentar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.