Debrecinka na zagrebačkom Adventu, na Fuliranju, u prosjeku košta sedam eura, za kuhano vino treba izdvojiti tri i pol, a porcija adventskog klasika od pet osnovnih namirnica u prosjeku stoji pet eura.
Od četiri do 13 eura stoje kobasice na zagrebačkom Adventu. Na splitskom od tri i pol do sedam. Od četiri do devet eura prodaju se u Rijeci, u Osijeku se najjeftinije mogu pronaći za tri eura, a ima i onih od šest i pol, piše RTL.
Najveća atrakcija što se tiče hrane postale su Dubai fritule - iako koštaju 11.10 eura, za njih se od prvog dana čeka u redu. I nema u tome ništa loše - kažu psiholozi.
"Ljudi si žele ugoditi, to je savršeno normalno. Vjerojatno su se i pripremali, štedjeli, htjeli su si u životu priuštiti nekakav luksuz, zato vidimo tolike redove koji se formiraju ispred preskupih proizvoda. Ali i ja želim svoju djecu odvesti na Advent, želim im priuštiti malo božićnog ugođaja, tako da - sve je to normalno. Puno smo ove godine radili, privređivali i sada je u redu da potrošimo", objašnjava profesorica psihologije i mentalna trenerica Ana Čerenšek.
Ipak, fritule je moguće na zagrebačkom Adventu pronaći i za pet eura, a u Splitu se prodaju po sedam.
Podobnik: Siromašniji trebaju otići na Advent u neki drugi grad
Cijene takve trebaju biti, poručuju iz Glasa poduzetnika.
"Mi smo turistička zemlja i ovo je vrijeme kada nam dolaze jako bogati turisti, pa samim time, ako se bavite ugostiteljskom djelatnošću, prirodno je da ćete podići cijene. Njih ne prilagođavate umirovljenicima, nego bogatim turistima i bogatim građanima. Tko je siromašniji, treba otići na Advent u neki drugi grad, a ne u centar Zagreba", izjavio je za RTL Danas predsjednik Udruge Glas poduzetnika Boris Podobnik.
"Da su cijene zaista prenapuhane, onda se ne bi mogle prodavati kobasice i fritule po 10 ili 15 eura. Čim vi prodajete po jako visokim cijenama, onda očito postoji tržište, postoje ljudi koji će to kupovati", ističe Podobnik.
"Osim turista i bogatijih građana, ovakve cijene mogu si priuštiti i relativno siromašniji stanovnici ako su te cijene samo dva dana u godini. Ako ste siromašniji, možete se poslije pohvaliti da ste konzumirali kobasicu za 15 eura. Kome je skupo, uvijek može otići u neki drugi grad jer nije Zagreb jedino mjesto na kojem možete biti na Adventu", rekao je.
"Nisu ni Bugatti i vila na Pantovčaku za svakoga"
Iz Sindikata, s druge strane, poručuju kako ugostitelji svake godine kukaju da im je teško i da moraju dizati cijene. No, činjenica je da se svake godine vraćaju.
"Ugostitelji i trgovci uvijek govore da ne može biti jeftinije. Svi će oni pobrojiti različite troškove koje imaju, pa je sve to razlog zbog kojeg toliko i naplaćuju. No, činjenica je da ovo što se tu prodaje ili na nekim drugim mjestima doista ima previsoke cijene", kaže bivši predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.
"Mi živimo u tržišnoj ekonomiji. Nema smisla nekome prigovarati što je rapidno podigao cijene. Ako ti se cijene ne dopadaju, jednostavno trebaš otići na drugo mjesto, gdje su one niže, i to je to. Inzistirati na tome da cijene na Zrinjevcu budu za svakoga je kao da tražimo Bugattija ili Rimca ili vilu na Pantovčaku za svačiji džep. To je nemoguće u tržišnoj ekonomiji", zaključuje predsjednik Udruge Glas poduzetnika Boris Podobnik.
"Ugostitelji bi na Adventu, i kad bi spustili cijene, još uvijek dobro zaradili, ali za time nemaju potrebe jer ljudi plaćaju. Sve dok ljudi plaćaju oni te cijene mogu i držati", kaže Sever.