Ekonomski nepismen Hrg predstavio plan za veći minimalac, ekonomistica ga pokopala

Foto: FaH/Facebook

ZASTUPNIK Hrvatske demokršćanske stranke Branko Hrg predstavio je prijedlog zakona o minimalnoj plaći od 4000 kuna neto.

Hrg je na svom Facebooku pokušao pojasniti kako je došao do iznosa od 4000 kuna neto, ali je pritom samo uspio dokazati da je ekonomska neznalica.

"Polazeći od brutalne stvarnosti u kojoj za svoj rad od 8 sati dnevno netko dobije 2.620,80 kn mjesečno, a istodobno uvažavajući realne financijske mogućnosti i javnog i privatnog sektora HDS s punom odgovornošću izlazi s prijedlogom povećanja minimalne plaće na četiri tisuće kuna /4.000,00/ mjesečno. U tom smislu predlažemo model koji ne bi opteretio niti državne financije, niti bi doveo poduzetnike u financijski nepovoljnu situaciju, a zaposlenike u znatno bolji položaj nego li do sada. Dakle prijedlog sadržava izravne koristi za sve, a neizravne na demografske trendove, na unutarnje i vanjske migracije, kao goruće probleme hrvatskog društva", napisao je Hrg.

Ugledna ekonomistica objasnila da je Hrgov prijedlog neozbiljan


Komentarom se odmah javila i naša ugledna ekonomistica Vedrana Pribičević, koja je objasnila da se radi o, blago rečeno, neozbiljnom prijedlogu.

"Da bi ste izračunali efekt povećanja rasta minimalne plaće, potrebna vam je mikrosimulacijska analiza na individualnim podacima svih plaća u RH, a ne pomnožiti dva broja što ne predstavlja nikakvu analizu niti može biti temelj promjene ekonomske politike. Kako se koriste mikrosimulacijske metode možete pogledati ovdje ili pak pitati Ivicu Urbana na Institutu za javne financije. S obzirom na to da obnašate javnu funkciju, od vas očekujem da u analizama angažirate ljude koji su za navedeno područje stručni, odnosno da imaju međunarodne reference (odgovarajuće znanstvene publikacije u stranim časopisima). Rast minimalne plaće je vrlo ozbiljno pitanje na koje se ne može odgovoriti jednom tablicom s tri unosa. Apeliram na vas da svoj prijedlog poduprete znanstvenim dokazima, jer imate odgovornost prema vašim biračima, ali i kompletnoj hrvatskoj javnosti", napisala je Pribičević, nakon čega je ekonomski nepismenom Hrgu dala još jedan koristan link na stranice Instituta za javne financije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.