Ekstremistički vjeroučitelj tuži Index, poslušajte zašto

Foto: Index

ZAGREBAČKI vjeroučitelj Krešimir Bagarić koji je zagrebačkim osnovnoškolcima na satu vjeronauka govorio da bi "strijeljao Pusićku i Mesića" tuži Index jer smo objavili snimku tog njegova "podučavanja". 

Index je, podsjetimo, u prosincu prošle godine dobio audiosnimku Bagarićeva divljanja na nastavi u jednom osmom razredu u Osnovnoj školi Matija Gubec. Snimio ga je jedan od učenika. Bagariću ovo nije bio prvi put da se tako ponaša pa je dijete skupilo hrabrosti snimiti vjeroučitelja i dostaviti snimku Indexu. 

Krivca za kazneni progon i otkaz pronašao u Indexu, kaže da gubi na zaradi

Sada Bagarić zbog objave te snimke tuži Index. U tužbi traži od Indexa naknadu štete u iznosu od 31.988,43 kuna jer je, nakon što je djeci objašnjavao koga bi trebalo vješati, koga strijeljati, a koga baciti u septičku jamu, dobio otkaz u školi.

Bagarić se u tužbi požalio da "gubi na zaradi" mjesečni bruto iznos od 10.662,81 kunu. Kao dokaz je priložio obračunske liste plaće i Odluku o izvanrednom otkazu ugovora u radu koju mu je uručila škola dan nakon što su na snimci koju je objavio Index čuli kako i o čemu vjeroučitelj priča djeci na satu vjeronauka.

Škola je ustvrdila da je Bagarić "iznosio stavove pune mržnje i netrpeljivosti što je pogotovo neprihvatljivo ponašanje za odgojno-obrazovnog radnika, a što je potvrđeno izjavama učenika". 

No krivca za svoj otkaz Bagarić je pronašao u - Indexu. I za otkaz i za to što je protiv njega DORH pokrenuo kazneni postupak. 

Bagarić u tužbi tvrdi da je Index objavio "osam tekstova koji sadrže uvredljive i neistinite informacije na štetu tužitelja" i "nezakonito objavio neovlašteno snimljenu zvučnu snimku". Zamjera nam što smo je "učinili javno dostupnom velikom broju osoba" te što smo "u objavljenim tekstovima stalno pozivali i upućivali čitatelje na link na kojemu mogu poslušati neovlašteno snimljenu zvučnu snimku".

Poslušajte snimku zbog koje ekstremistički vjeroučitelj tuži Index:

Ekstremistički učitelj se vadi na kućni red škole, kaže da bi dijete koje ga je snimilo trebalo dobiti ukor ili isključenje

Ekstremistički vjeroučitelj čiji su izljev mržnje morali slušati učenici 8. razreda osnovne škole, sada snimku pokušava opravdati tako što optužuje dijete koje ju je snimilo!

Bagarić se naime u tužbi pozvao na - kućni red osnovne škole u kojoj je predavao. 

"Člankom 12. Pravilnika o kućnom redu Osnovne škole: "Matija Gubec", Zagreb, je propisano da tijekom nastave učenici, učitelji i stručni suradnici obavezno trebaju isključiti svoje mobilne telefone i ostale uređaje", stoji u tužbi. 

Dalje se u tužbi navodi da se "smatra osobito teškim i neprihvatljivim ponašanjem objavljivanjem materijala elektroničkim ili drugim putem, a koji za posljedicu ima povredu ugleda, časti i dostojanstva druge osobe".

"Za ovakovo ponašanje", piše u tužbi, "predviđene su pedagoške mjere strogog ukora učeniku, mjera preseljenja u drugu školu, odnosno mjera udaljavanja iz odgojno-obrazovnog procesa". 

Bagarić, dakle, u tužbi tvrdi da je njegov ugled narušilo to što ga je dijete snimilo, a ne gadosti koje je izgovorio pred djecom. U tužbi, mrtvo-hladno, navodi da bi dijete koje je skupilo hrabrosti da ukaže na mrzilački govor vjeroučitelja, trebalo dobiti ukor ili čak biti izbačeno iz škole, čak i iz obrazovnog procesa.

"Đeneral Mladić je bio u  pravu"

Podsjetimo što je sve Bagarić izgovorio u snimci zbog koje tuži Index. 

Na početku snimke vjeroučitelj Bagarić učenicima je objasnio kako je prema njemu trebala izgledati operacija Oluja.

''Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac, onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni'', iznio je svoju taktiku Bagarić. No to mu nije bilo dovoljno. Kako je snimka nastala tik nakon presude Slobodanu Praljku, Bagarić je većinu svoga izlaganja posvetio situaciji u Bosni i Hercegovini te usput pohvalio zločine koje je Ratko Mladić napravio nad Bošnjacima.

''Ispada da je đeneral bio u pravu. On je svoje zaštitio. Đeneral je bio u pravu za srpske interese. A mi imamo dudeke. Uz sve poštovanje prema dudekima. Može i učitelj biti lud ponekad'', rekao je učenicima Bagarić.

Nakon što je pohvalio čovjeka koji je naredio ubijanje tisuća muslimana, u okruženju godinama držao Sarajevo, a prije toga bez problema ubijao po Dalmaciji, Bagarić je učenicima rekao koga bi u Hrvatskoj trebalo ubiti.

Vješanje, samoubojstvo s tri metka u leđa, bacanje u septičku jamu

''Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao'', proklinje na satu vjeronauka vjeroučitelj. No nisu mu dosta kletva i zazivanje vješanja. Dao je Bagarić i druge prijedloge.

''Imaš ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić koja otvoreno po svijetu govori. To nigdje nema. Probaj zamisliti da francuska ministrica jednu stvar napravi protiv Republike. Samo te nema. Možeš birati, srčani udar, moždani udar, samoubojstvo s tri metka u leđa, kako to već ide. Jedino mi svoje prostitutke i izdajnike stavljamo na važna mjesta. Jedino smo mi tako bijedan narod, nema bjednijeg naroda od hrvatskog naroda'', ustvrdio je Bagarić koji na zanimljiv način shvaća širenje kršćanske ljubavi. Na Mesića i Vesnu Pusić Bagarić vratio se još jednom ustvrdivši da im treba: ''Metak u glavu po kratkom postupku. U prvu septičku jamu baciti. Izdajnika.''

Protiv vjeroučitelja koji je pred djecom govorio koje bi njegove političke neistomišljenike i kako trebalo likvidirati, pokrenut je kazneni postupak. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.