Elizabeth Warren službeno počela kandidaturu za Bijelu kuću

Foto: EPA

AMERIČKA demokratska senatorica Elizabeth Warren je govorom u kojem je osudila rast ekonomskih nejednakosti počela službenu kampanju za utrku u Bijelu kuću 2020. godine.

Warren (69), bivša profesorica prava s Harvarda, posljednja je u nizu brojnih demokrata koji su najavili kandidaturu za predsjedničke izbore 2020.

Čak i prije nego što je stupila za govornicu, tim predsjednika Donalda Trumpa koji će voditi njegovu kampanju za predsjedničke izbore 2020. poručio je da je Warren prevarantica. 

Riječ je o prvoj takvoj intervenciji na račun mogućeg Trumpova protukandidata. 

"Američki narod odbacit će njezinu nepoštenu kampanju i socijalističke ideje kao što su Zeleni New Deal, a koji će podići poreze, uništiti radna mjesta i američku srednju klasu", napisao je direktor Trumpove kampanje Brad Pascale.

Aludirajući na test DNK koji je poduzela i objavila rezultate u listopadu kako bi pokazala da ima indijanske krvi, također je optužio Warren za nepoštivanje autohtonih Amerikanaca. 

"Lažna Pocahontas"

Predsjednik Trump nazivao je senatoricu Warren "lažnom Pocahontas", kako se zvala kći američkog poglavice, pa se ona zato podvrgnula testu, što se nije svidjelo pripadnicima zajednice Indijanaca Cherokee.

U govoru u Lawrenceu u svojoj državi Massachusetts, Warren je ne imenujući Trumpa osudila "netrpeljivost kojoj nije mjesto u Bijeloj kući".

Govorila je o univerzalnom zdravstvenom sustavu, ulaganju u obrazovanje, podizanju minimalne plaće, borbi protiv klimatskih promjena te o povijesti Lawrencea gdje je 1912. održan slavni štrajk radnika useljenika. Danas taj gradi trpi siromaštvo zbog promjena u sektoru proizvodnje. 

"Čovjek u Bijeloj kući nije uzrok tih lomova, on je samo zadnji i najesktremniji simptom onoga što je pošlo po zlu u Americi. Proizvod je montiranog sustava koji podržava bogate i moćne, a blati sve ostale", rekla je Warren.

Lawrence s 80 posto stanovnika hispanskog podrijetla trn je oku predsjedniku Trumpu kao i ostali gradovi koji su se proglasili utočištem za migrante i ne surađuju sa saveznom useljeničkom službom.

U nedjelju još jedna demokratska senatorica, Amy Klobuchar, treba službeno početi svoju izbornu kampanju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.