ASTRAZENECA

EMA danas objavljuje odluku o vezi AstraZenece i krvnih ugrušaka

Foto: EPA

EUROPSKA agencija za lijekove (EMA) danas će u 16 sati objaviti zaključak analize povezanosti cjepiva AstraZenece i stvaranja krvnih ugrušaka.

Zaključak će biti objavljen na press konferenciji, koju ćete moći pratiti uživo na Indexu.

Zaključak EMA-e bit će posebno važan za Hrvatsku, jer je naša zemlja najviše cjepiva naručila upravo od AstraZenece.

Visoki dužnosnik EMA-e: Postoji povezanost cjepiva i krvnih ugrušaka

Podsjetimo, jučer je visoki dužnosnik EMA-e zadužen za strategiju cjepiva, Marco Cavaleri, u razgovoru za talijanske novine Il Messaggero rekao da postoji povezanost AstraZenece i stvaranja rijetkih krvnih ugrušaka.

"Po mom mišljenju, sada to možemo reći, jasno je da postoji veza s cjepivom. No, i dalje ne znamo što uzrokuje takvu reakciju", rekao je.

"Među cijepljenim osobama postoji više slučajeva cerebralne tromboze. Među mlađima je to više od onog što bismo očekivali. To moramo reći", zaključio je Cavaleri.

Što o svemu kaže Capak?

Izjavu Cavalerija jučer je komentirao i ravnatelj HZJZ-a i član nacionalnog Stožera civilne zaštite Krunoslav Capak, koji je rekao da u našem Stožeru čekaju ocjenu EMA-e, a onda su moguće nove preporuke.

"Ta informacija je nevjerojatno odjeknula u Hrvatskoj. Ne bih to komentirao, pričekao bih ocjenu EMA-e. Razmotrili smo sve scenarije. Po nama su dobrobiti AstraZenece još uvijek veće od rizika, ali vidjet ćemo što će reći EMA i spremni smo donijeti nove preporuke ako treba", rekao je.

Na pitanje što ako EMA ipak odluči da AstraZeneca nije sigurna, Capak je rekao: "Mislim da se suspenzija cjepiva neće dogoditi, to je malo vjerojatno. Ali regulatorna preporuka za korištenje kod određene skupine stanovništva je moguća. Mi nismo imali slučajeva kao drugi i oni koji su cijepljeni AstraZenecom, ako im nije ništa, mogu primiti drugu dozu ili ostati na jednoj dozi, koja je također visokoučinkovita. Mislim da to neće biti problem."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.